Slzotvorný plyn či hádzanie vajíčok už v parlamente nehrozia. V Kosove vzala iniciatívu do rúk prezidentka. Ako to dopadlo?

    0
    Slzotvorný plyn v kosovskom parlamente v Prištine (Autor: SITA)

    Kosovská opozícia v rámci série incidentov použila počas parlamentného zasadnutia voči kolegom slzotvorný plyn, či jej členovia hádzali na premiéra Isu Mustafu vajíčka. Stalo sa tak na protest proti nedávnej, Európskou úniou sprostredkovanej politickej dohode so Srbskom, ktorá dáva oblastiam so srbskou väčšinou obyvateľov širšie právomoci. Opozícia ďalej nesúhlasí i s dohodou s Čiernou horou o vymedzení hraníc.

    Premiér reagoval, že je odhodlaný pokračovať v Bruselom sprostredkovanom dialógu s Belehradom a opozíciu obvinil z pokusu dostať sa k moci nedemokratickým spôsobom. Mustafa privítal dnešný prezidentkin krok a vyjadril pripravenosť na rokovania o “rozvoji krajiny”. Zástupcovia opozície súhlasili, dodali však, že svoje odmietavé stanovisko voči dohode so Srbskom nezmenia. 

    Samuel Žbogar z úradu Európskej únie v Kosove označil Jahjagovej čin za “správny krok na vyriešenie aktuálnej situácie”. “Vyzvali sme politické strany, aby preukázali zodpovednosť a v záujme budúcnosti Kosova našli riešenie prostredníctvom dialógu,” napísal slovinský diplomat v odkaze na Twitteri. Srbsko odmieta uznať Kosovo, ktoré sa od neho jednostranne odtrhlo v roku 2008, pristúpilo však na normalizáciu vzájomných vzťahov. Výmenou za to EÚ súhlasila so začatím prístupových rokovaní so Srbskom. 

    - Reklama -