Slovinsko aj Portugalsko ocenili osobnú angažovanosť Richtera, tvrdí rezort práce

    0
    Ján Richter (Autor: TASR)

    Obe krajiny ocenili angažovanosť ministra prezentovať ponuku Slovenska osobne, informuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Ján Richter absolvoval už šesť takýchto návštev v krajinách EÚ, má za sebou aj sedem bilaterálnych rokovaní s rezortnými kolegami počas zasadnutia Rady EPSCO v Bruseli.   

    Richter hovoril o konštruktívnom prístupe Slovenska

    V pondelok ráno, 25. 3. 2019, predstavil Ján Richter ponuku Slovenska v boji o sídlo Európskeho orgánu práce v Ľubľane slovinskej ministerke práce, sociálnych vecí, rodiny a rovnosti príležitostí Kseniji Klampfer. Následne aj štátnemu tajomníkovi ministerstva zahraničných vecí Slovinska Dobranovi Božičovi.

    Popoludní rokoval s portugalským ministrom práce, solidarity a sociálneho zabezpečenia José Antóniom Vieira da Silvom v Lisabone. Informoval ich, že slovenská vláda považuje kandidatúru na sídlo ELA za svoju politickú prioritu, a to najmä pre dôležitosť pracovnej mobility nielen pre Slovensko, ale aj pre EÚ.

    „Slovensko pristupovalo k rokovaniam o spisoch, ktoré sa týkajú mobility, nanajvýš konštruktívne a proeurópsky. Dovolím si povedať, že sme jasne preukázali schopnosť a záujem spájať. Myslím, že aj táto schopnosť je dôležitá, keď ide o inštitúciu, akou je ELA,“ povedal v úvode stretnutí minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

    Počas prezentácie ponuky Slovenska vyzdvihol, že aj vzhľadom na predmet činnosti agentúry je opodstatnené, aby bola uprednostnená krajina, ktorá je členom Schengenu a je v najvyššej možnej miere integrovaná do štruktúr EÚ.

    Máme k dispozícii novú budovu v centre Bratislavy, vyhlásil šéf rezortu práce

    „Slovensko je jediným kandidátom, ktorý je členom eurozóny a Schengenu zároveň. Táto skutočnosť logicky vplýva aj na pohyb pracovnej sily z a na Slovensko, keďže dnes už nielen vysielame, aj ale prijímame veľa zahraničných pracovníkov. To zvyšuje náš potenciál ako krajiny, ktorá má skúsenosti a rozumie problematike pracovnej mobility,“ doplnil Ján Richter. 

    Rezortným partnerom zároveň podrobne prezentoval možnosti, ktoré pre sídlo novej európskej inštitúcie Bratislava ponúka. „Máme k dispozícii novú modernú budovu v centre mesta, priame spojenie na medzinárodné letisko vo Viedni i v Bratislave a všetky ostatné dôležité dopravné uzly, medzinárodné školy, dostupnú zdravotnú starostlivosť. Ponúkame komplexné sociálne zabezpečenie pre celú rodinu a počítame aj s asistenčnou službou pre pracovníkov agentúry,“ informoval Ján Richter.

    Európsky orgán práce bude pôsobiť aj ako mediátor 

    Slovinská ministerka aj portugalský minister ocenili, že Ján Richter im našu ponuku prezentoval osobne. Slovensko považujú za silného kandidáta, a to najmä preto, že je jednou z posledných krajín, ktoré ešte nehostia žiadnu európsku inštitúciu.  

    Na zriadení Európskeho orgánu práce sa definitívne dohodli Európsky parlament, Rada EÚ a Európska komisia 14. februára 2019. Jeho hlavným poslaním bude zlepšiť implementáciu práva EÚ v oblasti cezhraničnej pracovnej mobility a koordinácie sociálneho zabezpečenia.

    Poskytovať bude napr. informácie občanom a podnikom o ich právach a povinnostiach pri mobilite, bude koordinovať spoluprácu medzi členskými štátmi, najmä pokiaľ ide o vykonávanie spoločných inšpekcií. Zároveň bude pôsobiť ako mediátor v cezhraničných sporoch medzi členskými štátmi.

     

    - Reklama -