Slovenský europoslanec tvrdo: Utečenci nie sú hlupáci. Vidia, v ktorých štátoch majú lepšie podmienky

    0
    József Nagy, europoslanec (Most-Híd) (Autor: SITA)

    Riešenie vidí buď v obnovení hraničných kontrol v celom Schengene, alebo vo výraznom znížení prílevu migrantov. Podľa Nagya “utečenci nie sú hlupáci a vidia, v ktorých štátoch majú lepšie podmienky, preto je veľmi ťažké ich udržať na mieste, kde nechcú byť”. Preto si myslí, že presídľovanie migrantov na základe povinných kvót nemôže fungovať, pretože si nakoniec aj tak sami vyberú štát, v ktorom chcú žiť.

    Nagy uviedol, že migranti v čerstvo vybudovaných ubytovacích zariadeniach vo Švédsku okrem stravy dostávajú vreckové deväť eur denne a majú zadarmo dopravu a bezplatný prístup k zdravotnej starostlivosti.

    Okrem toho majú možnosť – ale nie povinnosť – pracovať. Podmienky pre migrantov sú aj oproti Dánsku a Nemecku natoľko lákavé, že Švédi museli obnoviť kontroly na hraniciach s Dánskom v Öresundskej úžine, ktorú pretína takmer osemkilometrový most. To spôsobilo komplikovanejší každodenný prechod pracovných síl cez hranicu, čo vyústilo do ekonomických strát, dodal europoslanec.

    Zmienil aj fakt, že do Švédska prišlo tento rok 35.000 detí a mládežníkov bez sprievodu. “Mnohí z nich len deklarujú, že majú menej ako 18 rokov, čo im zjednodušuje azylové konanie,” uviedol a dodal, že za tento rok 18.000 z nich zmizlo z ubytovní, kam migrantov umiestnili. Miestna polícia pre delegáciu EP uviedla, že mnohí údajne utekajú za svojimi známymi v iných oblastiach Švédska alebo do Nórska. 

    Švédski policajti v Malmö sa posťažovali, že situáciu v zónach, kde žijú migranti, nezvládajú, lebo nemajú dostatok príslušníkov. Nagy pripomenul, že len v Malmö bolo od 15. júla do 15. septembra podpálených 90 áut.

    Iný pohľad zastáva europoslanec Boris Zala (Smer-SD), ktorý si myslí, že pohyb migrantov v Európe je výsledkom toho, že EÚ nemá jednotný azylový systém. “Musíme počítať s tým, že migrantov niekam relokujeme a oni sa možno slobodne rozhodnú, že pôjdu inde,” oponoval svojmu kolegovi z EP. 

    Podľa Zalu by sa problém vyriešil, ak by mali migranti v každom členskom štáte rovnaké sociálne výhody. Europoslanec Nagy to označil za nereálne bez toho, aby sa EÚ najprv nepohla bližšie smerom k politickej únii.

    - Reklama -