Slovenský europoslanec a ekológ stojí za celoeurópskou iniciatívou

    0
    Na snímke zvolený poslanec do Európskeho parlamentu a Martin Hojsík z hnutia Progresívne Slovensko (Autor: TASR)

    Poukázal na skutočnosť, že 75-percentný úbytok hmyzu v Európe nie je scenár žiadneho sci-fi filmu, ale k tomuto zisteniu sa dopracovala nedávna nemecká štúdia, ktorá potvrdila obavy, že ide o trend odzrkadľujúci kvalitu nášho životného prostredia a ohrozujúci poľnohospodársku produkciu.

    “Rozhodne sa nerozprávame o probléme vyskytujúcom sa len v niekoľko regiónoch či krajinách. Úbytok opeľovačov a užitočného hmyzu je kontinentálny až globálny problém ekologického, ale aj spoločensko-ekonomického rázu,” povedal Hojsík, ktorý vo Výbore EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) predstavil a aj presadil iniciatívu na celoeurópsky monitoring opeľovačov. O iniciatíve v hodnote päť  miliónov eur sa hlasovalo v stredu popoludní.

    Hojsík pripomenul, že vedci sa zhodujú na tom, že veľký podiel na tomto “alarmujúcom trende” nesie ľudská činnosť a súčasný spôsob poľnohospodárskej produkcie. “Sami si pod sebou pílime konár,” konštatoval Hojsík. Ním navrhnutá iniciatíva presadzuje, aby výsledné výstupy, indikátory opeľovačov, boli zahrnuté do novej spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ. 

    “Používanie chemických pesticídov, nadužívanie hnojív a iných škodlivých látok v intenzívnom poľnohospodárstve sú totiž jednými z menovaných negatívnych faktorov, ktoré stoja za ekologickým armagedonom, ako situáciu označujú vedci,” dodal.

    Prínos Hojsíkovej iniciatívy v stanovisku pre TASR podporila aj belgická europoslankyňa Frédérique Riesová (RE), ktorá je už 20 rokov členkou ENVI a známou bojovníčkou proti zavádzaniu kultúr z geneticky modifikovanými organizmami (GMO) v Európe. Stredajšie hlasovanie vo výbore ENVI je podľa nej dôkazom, že nastal čas na činy a výsledky a Európska únia musí začať konať. “Ako poslankyňa Európskeho parlamentu beriem tému úbytku opeľovačov veľmi vážne,” uviedla Riesová. 

    Hojsík zároveň pripomenul, že už v minulých mesiacoch niektoré obchodné reťazce ukázali, ako by sa ľuďom žilo bez opeľovačov, keď na tento problém upozornili prázdnymi regálmi. “To však nestačí. Jedná sa o komplexný problém, ktorý si vyžaduje komplexné riešenie, a ktorý chcem v rámci svojho mandátu riešiť. Nemôžeme v rámci jednej politiky akceptovať aktivity, kvôli ktorým opeľovači vymierajú, aby sme ich potom v rámci inej práce zachraňovali,” zdôraznil Hojsík.

     

    - Reklama -