Slovensku prepadne z eurofondov viac ako 1,5 miliardy eur, rozhorčuje sa poslanec. A zodpovedným za to je…

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák, premiér Robert Fico a poslanec za KDH Pavol Zajac (Autor: SITA)

    „Skoro jedna miliarda sa nestihne vyčerpať, a viac ako 543 mil. eur nám EÚ už nepreplatí z dôvodu chýb, predražených nákupov alebo netransparentných obstarávaní,“ povedal Zajac s tým, že stane sa to napriek tomu, že Slovenská republika dostala v roku 2013 od Európskej komisie spolu s Rumunskom výnimku na predlžené čerpanie o ďalší rok, keďže sme patrili dlhodobo medzi krajiny s najhorším poberaním zdrojov EÚ.

    Zajac tiež upozornil, že doterajšie čerpanie eurofondov bolo nastavené v roku 2006 prvou vládou Roberta Fica. „Určila veľký počet operačných programov a ich riadiacich orgánov, zadefinovala zložitý byrokratický proces, ktorý umožňoval netransparentný výber uchádzačov o finančný príspevok z fondov EÚ. Preto je hlavná zodpovednosť za nedočerpanie eurofondov v období 2007-2013 na strane vlády Roberta Fica, ktorý tu vládne už osem rokov a preto za tento stav nesie plnú politickú zodpovednosť,“ vyhlásil Zajac. 

    Zajac pripomenul, že na tento nelichotivý stav s eurofondmi ako opoziční poslanci parlamentného finančného výboru dlhodobo upozorňovali vládu Roberta Fica a žiadali o nápravu a prijatie účinných opatrení pre zlepšenie čerpania eurofondov v programovom období 2007-2013. „Minister Ľubomír Vážny ubezpečoval poslancov, ale aj verejnosť, že Slovensko v roku 2015 zvýšeným úsilím dobehne to, čo sa nestihlo za predchádzajúce roky. Slovenská republika sa totiž opäť dostáva do časového sklzu, keďže krajiny EÚ už dva roky dostávajú financie z nového programového obdobia 2014 – 2020, z ktorého Slovensko zatiaľ čerpalo minimálne,“ konštatoval Zajac. 

    Ďalšie definitívne stratené eurá predstavujú podľa podpredsedu KDH korekcie eurofondov, teda financie, ktoré EÚ nepreplatí Slovensku pre chyby, predražené nákupy alebo netransparentné obstarávania. „Tieto stovky miliónov musíme zaplatiť z nášho štátneho rozpočtu a teraz nám chýbajú napríklad na zvyšovanie platov zdravotných sestier a učiteľov, znižovaní nezamestnanosti alebo na opravu ciest,“ zdôraznil Zajac. Celková suma korekcií, ktoré Slovensku nepreplatí Európska únia, bude však podľa neho omnoho vyššia ako 550 mil. eur, keďže v posledných dvoch rokoch bolo výraznejšie čerpanie spojené s neúčelným nakladaním zdrojov Európskej únie.

    - Reklama -