Slovensko „vyváža“ deti na adopciu do zahraničia. Kollár ani Kováčik ich nechcú

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Slovenské deti sa takýmto spôsobom dostali do krajín ako Andora, Malta, San Maríno, Monako, Holandsko, Portugalsko a Francúzsko. „Slovensko na začatie spolupráce s druhou krajinou v oblasti adopcií vyžaduje podpis vzájomnej zmluvy, aby tak zabezpečilo najvyššiu možnú ochranu našich detí,“ hovorí Andrea Cisárová, riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže (CIPC), a zdôrazňuje, že „spolupracuje len s krajinami, ktoré sú schopné zabezpečiť prísne štandardy v dodržiavaní najlepšieho záujmu dieťaťa.“

    Všetkým deťom sa v zahraničí podľa Cisárovej darí veľmi dobre a dopyt po našich deťoch vraj stále rastie. V budúcnosti sa tak čerstvá slovenská krv môže dostať aj do krajín ako Nemecko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko, Luxembursko a Rakúsko.

    Známy podnikateľ, otec a najnovšie aj politik Boris Kollár s takýmto vývozom nesúhlasí. „Slovenské deti by mali byť umiestňované do slovenských rodín,“ myslí si a dodáva, „to, že 14 detí už bolo umiestnených mimo SR, nie je podľa mňa správne.“ Poskytnúť starostlivosť v poradí už jedenástemu dieťaťu je vraj už nad jeho sily. „Si robíte srandu? Ja mám 9 detí a jedno osvojené. Podľa vás je to málo?“ hovorí.

    Spoluorganizátor pochodu za život Tomáš Kováčik v takýchto adopciách problém nevidí. „Nie som odborník na adopcie. Vždy je nielen potrebné, ale nutné sledovať najlepší záujem dieťaťa. Ak je dieťa neadoptovateľné na Slovensku a máme záruky, že pôjde do slušnej rodiny, ktorá za ním chodí na Slovensko a buduje si s ním vzťah, nevidím v tom problém,“ hovorí kandidát za KDH.

    Či by si niektoré z detí, ktoré na Slovensku nikto nechce, aj adoptoval, je už otázne. „Bolo by ľúbivé pre čitateľov a populistické napísať, že áno. Adopcia je však vážna vec a nemôžem vám zodpovedne odpovedať od stola, pretože nepoznám tieto prípady,“ vyhýba sa priamej odpovedi aktivista, ktorý sa podpísal aj pod Deklaráciu za rodinu.

    Opýtali sme sa aj Richarda Vašečku z OĽaNO, zatiaľ sa však k téme nevyjadril. 

    - Reklama -