Slovensko vysiela vojakov do Mali. Aká bude ich úloha?

    0
    Martin Glváč (Autor: SITA)

    Slovensko tak reaguje na francúzsku požiadavku. Po teroristických útokoch v Paríži požiadali Francúzi partnerov o podporu prostredníctvom zapojenia sa do operácií EÚ a OSN v citlivých regiónoch sveta. S vyslaním vojakov musí súhlasiť aj Národná rada SR.

    “Na základe požiadavky francúzskej strany vyšleme do Mali mentorský tím zameraný na poradenstvo a výcvik. Tento príspevok je zároveň aj vyjadrením solidarity s francúzskymi partnermi a napĺňaním európskych a demokratických hodnôt,” povedal minister obrany SR Martin Glváč. O presných podmienkach nasadenia slovenských vojakov ešte rokujú s francúzskou stranou. 

    Bezpečnostná situácia v Malijskej republike zostáva napriek podpisu mierovej dohody z polovice roka 2015 krehká, čo potvrdzuje minulotýždňový teroristický útok na hotel v hlavnom meste Bamako. Tento medializovaný útok je len jedným z mnohých útokov v krajine, uvádza sa v materiáli. Dodržiavanie mierovej dohody a stabilizácia bezpečnostnej situácie v krajine si vyžaduje aj medzinárodnú podporu. EUTM MALI pôsobí v krajine od roku 2013 na základe mandátu Bezpečnostnej rady OSN a zameriava sa najmä na podporu štátnych orgánov. V misii pôsobia vojaci z 23 krajín vrátane Francúzska, Španielska, Nemecka, Belgicka, Veľkej Británie, Česka, Poľska, Talianska, Švédska či Fínska. 

    - Reklama -