Slovensko víta rozhodnutie eurokomisie začať prístupové rokovania s Tiranou a Skopje

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    Komisia v stredu (29. 5.) odporučila členským štátom EÚ začať prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom.

    O tom, či sa prístupové rokovania s oboma krajinami skutočne začnú, rozhodne Rada EÚ pre zahraničné veci na svojom zasadnutí 18. júna v Luxemburgu.

    Rezort slovenskej diplomacie v tejto súvislosti ocenil úsilie Európskej komisie ponúknuť detailný prehľad pokroku, ktoré kandidátske krajiny a potenciálni kandidáti za uplynulý rok dosiahli s cieľom naplniť svoje eurointegračné ciele.

    Ministerstvo je presvedčené, že rozširovanie Únie na základe plnenia stanovených kritérií je strategickou investíciou do bezpečnej, stabilnej a zjednotenej EÚ založenej na spoločných hodnotách, pričom rešpektovanie princípov demokracie, ľudských práv, ako aj pokrok v oblasti právneho štátu, slobody médií a regionálnej spolupráce zostávajú podstatnými kritériami pre napredovanie k plnoprávnemu členstvu v Únii.

    Slovenská diplomacia privítala opätovné odporúčanie otvoriť prístupové rokovania so Severným Macedónskom a Albánskom o členstve v EÚ, lebo “obe krajiny dosiahli dostatočný pokrok potrebný na začatie rokovacieho procesu, ktorý je len ďalšou náročnou etapou procesu modernizácie a reforiem”.

    “Slovensko bude presadzovať, aby Rada EÚ a následne Európska rada prijali príslušné rozhodnutia o otvorení prístupových rokovaní s oboma krajinami na svojich zasadnutiach v júni 2019,” uvádza sa v oficiálnom komuniké ministerstva.

    Slovenská strana zároveň privítala skutočnosť, že Čierna Hora dosiahla výrazný pokrok v doterajších prístupových rokovaniach a ocenila aj pokrok Srbska dosiahnutý vo viacerých oblastiach, čo by sa malo odraziť aj v tempe otvárania nových rokovacích kapitol.

    Rezort slovenskej diplomacie očakáva od Srbska a Kosova ďalšie úsilie pre dosiahnutie komplexnej právne záväznej dohody o normalizácii vzájomných vzťahov.

    “Veríme, že stanovisko Európskej komisie k žiadosti Bosny a Hercegoviny o členstvo v EÚ pomôže vedeniu krajiny pokročiť v reformách a k nadobudnutiu postavenia kandidátskej krajiny,” uvádza sa v dokumente ministerstva zahraničných vecí.

    V prípade Turecka podľa Bratislavy platí, že táto krajina je naďalej strategickým partnerom EÚ v mnohých oblastiach a spojencom v NATO, ale tak ako pri každej inej kandidátskej krajine aj pre Turecko je pokrok v približovaní k EÚ možné dosiahnuť len plnením stanovených kritérií.

    - Reklama -