Slovensko v „panamskej“ kauze až po uši? Česká novinárka kopla do osieho hniezda

    0
    Sídlo právnickej spoločnosti Mossack Fonseca v Paname (Autor: SITA)

    Česká investigatívna reportérka Pavla Holcová si posvietila na kauzu Panama Papers a v súčasnosti skúma dokumenty, ktoré majú prepojenie na slovenských a českých podnikateľov či akcionárov. V rozhovore pre Topky.sk prezradila, že podľa prístupných dokumentov, ktorými disponuje, je v Čechách do kauzy zapletených 283 mien a na Slovensku 115. Reportérka podčiarkla, že na slovenskom zozname rezonuje jedna firma. „Ide o firmu Carbon Green Renewables. Paradoxne má so Slovenskom spoločné iba to, že všetci jej akcionári sú cudzinci, ale bývajú na jednej slovenskej adrese,“ prezradila.

    Redaktora portálu zaujímal aj pojem „beneficiary“, ktorý sa nachádza v slovenskom zozname. Čo presne znamená? „Beneficiary je obecne niekto, kto na niečom profituje. V dokumentoch sa najčastejšie používa termín UBO – Ultimate Beneficiary Owner – teda reálny vlastník bankového účtu alebo firmy,“ vysvetlila pojem novinárka. Česká investigatívna žurnalistka tiež podotkla, že na „našom“ zozname je uvedených 109 akcionárov, ktorí sú väčšinou biele kone. „Naša dlhoročná skúsenosť poukazuje na to, že bežní ľudia si firmy v daňových rajoch nezakladajú. Preto keď sme v zozname narazili na krčmára z Košíc, dospeli sme k názoru, že buď jeho identitu niekto zneužil, alebo niekomu robí prostredníka,“ povedala Holcová.

    Novinárka tiež opísala ako samotné dokumenty v skutočnosti vyzerali. Malo ísť o e-maily, zmluvy, obálky, obchodné dokumenty. A ako svet prania špinavých peňazí fungoval v praxi? „To sa asi nedá vysvetliť bez veľkého zjednodušenia. Ale trik bol v tom, že peniaze sa museli mnohokrát previesť cez rôzne firmy v rôznych jurisdikciách, aby nebolo ľahké pre normálneho človeka vystopovať pôvod aj tok peňazí,“ prezradila Holcová. Tá tiež poznamenala, že s ďalšími menami a podrobnosťami, ktoré sa budú týkať aj slovenských „veľkých rýb“, príde na verejnosť čoskoro.

    - Reklama -