Slovensko úspešne minulo peniaze na projekt, a to je asi tak všetko. Stále sme len poštármi, kritizoval prezident

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

    Podľa prezidenta sa nepodarilo naplniť základné pravidlo „jedenkrát a dosť“. Je to najmä z toho dôvodu, že každá štátna inštitúcia si pýta od občanov rovnaké údaje, a to opakovane.

    Z občanov poštári

    Prezident upozornil, že celá dobrá myšlienka sa utopila v rezortizme, ako aj veľkých zákazkách, ktoré však nakoniec majú nezrozumiteľné zadanie a  žalostný výsledok. „Namiesto proaktívnych služieb verejnej správy občania a podnikatelia na Slovensku naďalej robia poštárov medzi úradníkmi,“ vyhlásil Kiska. Podľa charakteristiky e-governmentu ide o informatizáciu verejnej správy, ktorou sa „podľa programového vyhlásenia vlády informatizáciou verejnej správy odstránia niekoľkonásobne sa opakujúce požiadavky na informácie, doklady a údaje podnikateľov,“ uvádza portál informatizacia.sk. Kiska na jednej strane ocenil tých, ktorí sa snažia v rámci e-governementu niečo robiť, ale ako dodal, v konečnom dôsledku program, ktorý mal veľké ambície, dopadol tak, že sa len podarilo minúť rozpočet. Aj to „často netransparentne a v mnohých prípadoch bez akéhokoľvek úžitku,“ skritizoval prezident.

    Internetový pomník

    Výsledkom projektu budovania Ústredného portálu verejnej správy je portál Slovensko.sk. Ten je „vstupnou bránou k elektronickým službám verejnej správy ,“ uvádza portál informatizacia.sk. Podľa neho však bude nutné na portáli Slovensko.sk ešte popracovať a vylepšiť ho. Ústredný portál verejnej správy má značné rezervy. „Toľko propagovaná webstránka Slovensko.sk nie je prehľadným portálom elektronických služieb štátu, ale smutným internetovým pomníkom neprijateľného rozsahu byrokracie, ktorému musia ľudia naďalej čeliť,“ vyhlásil na konferencii v prejave Kiska. Ako príklad spomenul svoju nedávnu návštevu Estónska. Po tomto zážitku a zistení, ako to funguje tam, vraj náš portál nemožno označiť nijako inak ako slovom hanba.

    Operačný program informatizácie spoločnosti spustilo Slovensko v roku 2007. A kam sme sa po ôsmich rokoch dostali? Podľa Kisku sme ani zďaleka nedobehli lídrov v tejto oblasti. „Nedokázalo (Slovensko) sa inšpirovať ich úspechom, ani poučiť sa z ich chýb. Nedokázalo dotiahnuť potrebné reformy verejnej správy. Nezmenilo sa na modernú krajinu s dobrými a jednoduchými službami pre svojich občanov,“ kritizoval ďalej. A po príklad skutočne netreba chodiť ďaleko. Estónsko je totiž krajinou, ktorá sa podľa Kisku dokázala premeniť z „postsovietskej byrokracie na štíhly moderný štát, fungujúci takmer vo všetkom online a ktorá túto svoju prednosť šikovne využíva na vlastnú propagáciu“. Aj severská krajina Fínsko pochopila, čo je skutočným cieľom informatizácie. Nie je  to totiž len zdigitalizovanie papierovej byrokracie, ale aj rušenie viacerých povinností občanov a firiem voči štátu prostredníctvom moderných technológií.

    A kým v Estónsku sa takmer sto percent daňových priznaní rieši elektronicky a občania len potvrdzujú automaticky vyplnené údaje, na Slovensku ideme  podľa prezidenta asi cestou, keď na niektoré služby budeme potrebovať občiansky preukaz, no na iné preukaz poistenca. „A o prihlasovaní a službách cez mobil sa u nás v roku 2015 stále rozpráva v budúcom čase,“ uviedol prezident.

    Zlyhanie štátu

    Podľa Kisku musí nastať zmena hlavne v hlavách ľudí, čo za to nesú zodpovednosť. Úspešná informatizácia by mala byť založená hlavne na troch princípoch. Sú to politická zodpovednosť a záujem politických lídrov v krajine, orientácia na zrozumiteľné a merateľné výsledky a otvorenosť, transparentnosť a hlavne zapojenie čo najväčšieho počtu inovatívnych profesionálov.

    „Súčasná situácia, keď  zopár  firiem ovládlo prípravu strategických dokumentov, definíciu projektov, verejné obstarávanie a celú realizáciu verejných investícií so žalostným výsledkom, je preto predovšetkým zlyhaním štátu,“ upozornil Kiska. Na záver vo svojej kritike ešte pritvrdil. Úspešnosť informatizácie podľa neho nemožno merať počtom datacentier či výškou investícií do infraštruktúry. „Tieto často nezmyselné investície by možno mohli byť zaujímavé pre orgány činné v trestnom konaní, ale nie sú žiadnym kritériom úžitku pre ľudí na Slovensku,“ doplnil Kiska.

    Celý prejav Andreja Kisku z medzinárodného kongresu ITAPA si môžete prečítať TU
     

    - Reklama -