Slovensko si pripomína 14. výročie vstupu do Severoatlantickej aliancie

    0
    Logo NATO (Autor: TASR)

    “Za 14 rokov nášho členstva sme sa stali rešpektovaným spojencom. Na plnenie svojich záväzkov vynakladáme maximálne úsilie a zároveň robíme všetko pre to, aby sme nielen prispievali ku kolektívnej bezpečnosti, ale aj zvyšovali našu vlastnú obranyschopnosť tak, ako to vyžaduje článok 3 Washingtonskej zmluvy, teda, aby sme neboli len konzumentom, ale aj prispievateľom” povedal minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS).

    V tejto súvislosti pripomenul záväzky z Walesu zvyšovať výdavky na obranu a modernizáciu, ku ktorým sa prihlásila vláda SR aj v aktuálnom programovom vyhlásení vlády. Rezort obrany v tejto súvislosti vypracoval Dlhodobý plán rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl SR s výhľadom do roku 2030, ktorý predstavuje plán obranných investícií do roku 2030. V súlade s ním bude ministerstvo realizovať modernizáciu Ozbrojených síl SR.

    Washingtonskú zmluvu schválilo 12 zakladajúcich štátov NATO 4. apríla 1949. “Článok 5 tejto zmluvy zaručuje členom Aliancie kolektívnu obranu, naša krajina tak v prípade ohrozenia môže počítať s podporou spojencov. Z členstva v NATO zároveň vyplývajú povinnosti členských štátov rozvíjať aj vlastnú obranyschopnosť. Severoatlantická aliancia sa aktívne zapája aj do operácií medzinárodného krízového manažmentu, v ktorých pôsobia aj slovenskí vojaci,” priblížila Capáková. Za 14 rokov členstva našej krajiny v NATO sa v nich vystriedali tisícky príslušníkov Ozbrojených síl SR.

    - Reklama -