Slovensko sa neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo, pripomínajú liberáli

    0
    Ilustračné foto: Katolícky kňaz počas omše (Autor: SITA)

    Ústavnú deklaráciu treba podľa SaS čítať tak, že štát sa voči každej registrovanej cirkvi správa rovnako, žiadnu nevyvyšuje nad ostatné a ani žiadnu nediskriminuje. “Vzhľadom na to, že pripomienkové konanie je otvorený proces každému, teda aj cirkvám, návrh ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), sa nedá čítať inak ako poskytnutie výhody výhradne katolíckej cirkvi. Táto výhoda v symbolickej rovine znamená, že sa SR viaže na náboženstvo, reprezentované katolíckou cirkvou,” uviedla poslankyňa Národnej rady (NR) SR Zuzana Zimenová (SaS).

    Strana SaS preto vyzvala ministra spravodlivosti a tiež vládu, aby aj v tomto konkrétnom prípade postupovali rovnako voči ostatným registrovaným cirkvám, a to bez ohľadu na to, že sú početne menšie ako katolícka cirkev. “Ak vláda usúdila, že súčasťou oficiálneho okruhu subjektov pripomienkového konania má byť KBS, potom nech sú doň pridané aj ostatné registrované cirkvi,” uzavreli liberáli.

    Novým účastníkom medzirezortného pripomienkového konania, cez ktoré prechádzajú návrhy zákonov, má byť KBS. Takýto návrh predkladá ministerstvo spravodlivosti v rámci zmien legislatívnych pravidiel vlády. “KBS sa už aj doteraz vyjadrovala k návrhom právnych predpisov v rámci MPK, čiže bol daný návrh na jej doplnenie. Tým sa predíde pochybnostiam o jej možnosti vyjadrovať sa v rámci MPK,” uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová s tým, že táto iniciatíva ministerstva je zatiaľ v pripomienkovacom procese.

    Konferencia biskupov Slovenska, Ekumenická rada cirkví (ERC) a Ústredný zväz židovských náboženských obcí (ÚZZNO) v SR pokladajú za primerané, aby sa KBS a ERC, prostredníctvom ktorej môžu svoje stanoviská komunikovať všetky ostatné cirkvi a náboženské spoločnosti, stali povinne pripomienkujúcimi subjektmi, a tak prispievali k spoločnému dobru všetkých obyvateľov Slovenska. Vyplýva to zo stanoviska predsedu KBS Stanislava Zvolenského, emeritného generálneho biskupa Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v SR Miloša Klátika a predsedu ÚZZNO v SR Igora Rintela v súvislosti s pripomienkovaním zákonov.

    - Reklama -