Slovensko sa chce uchádzať o sídlo Európskej pracovnej agentúry, tvrdí premiér Pellegrini

    0
    Premiér Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Merkelová sa priamo k podpore Slovenska v tejto veci nevyjadrila. Povedala však, že je za to, aby sa v nových členských krajinách takéto agentúry budovali. “Ostávame v kontakte a dialógu,” deklarovala.

    “Nemecko je nielen našim kľúčovým strategickým a obchodným partnerom, ale máme k sebe blízko aj hodnotovo. Čo z nás aspoň pocitovo robí susedské krajiny. Nemecko je pre Slovensko najdôležitejší obchodný trh, kľúčovým záujmom SR je preto mať s Nemeckom dobré vzťahy,” povedal Pellegrini.

    Podobne aj Merkelová vyzdvihla spoluprácu oboch štátov najmä v automobilovom priemysle. “Slovensko na to, že má iba 5,4 milióna obyvateľov, má s Nemeckom naozaj veľmi dobrú obchodnú bilanciu,” povedala.

    Lídri sa nevyhli ani kauze únosu vietnamského manažéra, ktorého mali uniesť z Berlína práve cez Bratislavu. “Krátko sme o tom hovorili. Nepochybujem o tom, že Slovensko robí všetko preto, aby sa tento únos vyšetril,” konštatovala kancelárka.

    Hlavnou témou rozšíreného formátu V4 bude predovšetkým príprava nového viacročného finančného rámca EÚ na roky 2021 – 2027, nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu či budúcnosť EÚ. Premiéri V4 si spolu s Angelou Merkelovou pripomenú 30. výročie politických zmien v strednej Európe.

     

    - Reklama -