Slovensko prišlo pred šiestimi rokmi o desiatky miliónov. A trest? Kto si to odniesol, čítajte

    0
    Tepelná elektráreň Nováky so sídlom v Zemianskych Kostoľanoch (Autor: SITA)

    V lete 2009 musel Robert Fico médiám a verejnosti vysvetľovať, prečo minister životného prostredia jeho vlády predal emisné povolenky firme Interblue Group za polovičnú cenu. Denník SME pripomína, že výsledkom bol odchod ministra Jaroslava Izáka aj jeho nástupcu Jána Chrbeta. O miesto šéfa rezortu potom prišiel tiež ďalší nominant SNS v kresle ministra životného prostredia Viliam Turský. Jeho o stoličku pripravilo podozrenie z ďalšieho nevýhodného obchodu. Išlo o 85 miliónov eur, ktoré mal Slovenský vodohospodársky podnik zaplatiť za likvidáciu popolčeka v odkaliskách pri teplárňach. V hre bola pritom o 27 miliónov lacnejšia ponuka. Z ministerského kresla tak musel odísť aj Turský, ale SNS vo vládnej koalícii zostala.

    Lietadlo za emisné kvóty

    Vyšetrovanie ukázalo, že lietadlo Diamond DA42 Twin Star, ktoré využíval niekdajší predseda SNS Ján Slota, bolo zaplatené z peňazí utŕžených v obchode s emisnými kvótami. Lietadlo síce patrí bratislavskej spoločnosti Financial Public Service, ale v tej až do roku 2013 figurovala Katarína Havalec Kubáňová. Tá je manželkou Norberta Havalca, ktorý bol poradcom ministerstva životného prostredia práve v čase predaja emisných povoleniek. S odvolaním sa na vyšetrovanie národnej kriminálnej agentúry (NAKA) denník SME píše o tom, že najnovšie zistenia ukazujú aj to, že lietadlo bolo zaplatené z kšeftu s emisnými kvótami.

    O čo v kauze emisných kvót ide?

    Ešte v roku 2008 začala vláda pripravovať predaj emisných povoleniek, ktorých malo Slovensko prebytok, pretože znečistenie ovzdušia priemyselnými splodinami nedosahovalo úroveň určenú Kjótskym protokolom, a tak sme mohli predávať emisné kvóty štátom, ktoré normy prekračovali. Slovensko malo možnosť predať svoje povolenky. Namiesto toho, aby začali otvorené rokovania, sa ministerstvo životného prostredia pod vedením SNS rozhodlo dohodnúť sa na predaji emisných povoleniek so schránkovou firmou Interblue Group, o ktorej pred tým nikdy nikto nepočul.

    Za svoje povolenky na vypustenie 15 miliónov ton emisií oxidu uhličitého dostalo Slovensko nakoniec 75 miliónov 800-tisíc eur. Háčik je v tom, že okolité štáty v tom čase predávali svoje emisné povolenky za dvojnásobnú sumu. Spoločnosť Interblue Group kúpila od ministerstva životného prostredia povolenia na vypustenie 1 tony oxidu uhličitého za 5,05 eura. Dlho si ich však nenechala. Schránková firma povolenky obratom predala japonskej spoločnosti za 8,20 eura za tonu, teda za 123 miliónov eur. Pre Interblue Group to bol výhodný obchod, na ktorom táto schránková spoločnosť zarobila 47 miliónov eur.

    Vyšetrovanie zastavili

    Podozrivé obchody spoločnosti Interblue Group vyšetrovala od roku 2012 NAKA, ktorá preverovala, či úradníci pri predaji emisných povoleniek nezneužili právomoci alebo neporušili svoje povinnosti. O rok neskôr národná kriminálna agentúra uviedla, že úradníci svoje právomoci nezneužili. NAKA sa zaoberala aj tým, kde sa stratili peniaze, ktoré Interblue Group na obchode s povolenkami zarobila, ale toto vyšetrovanie agentúra vlani zastavila a rozhodnutie potvrdil aj prokurátor.

    - Reklama -