Slovensko potrebuje povedať, že patrí do modernej Európy, tvrdí Šefčovič

    0
    Maroš Šefčovič (Autor: TASR)

    “Dlhodobo registrujem hlasy v prospech mojej možnej kandidatúry na post prezidenta SR a vždy som k nim pristupoval s rešpektom a vážim si ich. Aj v poslednom období sa na mňa obrátilo viacero osobností s tým, že Slovensko potrebuje prezidenta, ktorý prispeje k celospoločenskému zmieru, ešte jasnejšiemu ukotveniu v rámci Európy a tiež k ďalšiemu posilňovaniu jeho pozície vo svete,” uviedol Šefčovič v jednej z prvých reakcií po zverejnení správy v Denníku N.

    Pripomenul, že celý svoj profesionálny život zasvätil verejnej službe a vždy robil maximum pre to, aby Slovensko vyniklo ako úspešná moderná krajina.

    “Záleží mi na budúcnosti Slovenska, a preto je prirodzené, že s plnou vážnosťou som si vypočul aj ponuku kandidovať od strany Smer-SD. Keďže takáto služba si vyžaduje celého človeka – ide o závažné rozhodnutie s veľkým presahom nielen na mňa, moju rodinu, ale aj na súčasné aktivity a samozrejme na spoločnosť – verím, že je pochopiteľné, že potrebujem čas dôsledne zvážiť všetky aspekty takejto ponuky, a to netrvá deň ani dva,” spresnil slovenský eurokomisár.

    Šefčovič v tejto súvislosti spresnil, že bez ohľadu na to, ako sa v dohľadnom čase v tejto veci rozhodne, je presvedčený, že “Slovensko potrebuje jasne povedať, že patrí do modernej, vyspelej a sebavedomej Európy”.

    V decembri 2017 Šefčovič pre TASR poprel, že by dostal podobnú ponuku zo strany Smer-SD, a upozornil, že za svoju ďalšiu úlohu v nadchádzajúcom období považuje úsilie zvýšiť účasť na voľbách do Európskeho parlamentu v máji 2019, a to aj z toho dôvodu, že nízka účasť so sebou vždy prináša riziko, že by sa na politické výslnie mohli dostať radikálne a nesystémové strany.

    V prípade, že sa Šefčovič rozhodne zapojiť do prezidentskej kampane, musí o tom informovať predsedu EK Jeana-Clauda Junckera a ten následne tento zámer oznámi Európskemu parlamentu.

    V súlade s Kódexom správania EK by sa Šefčovič musel dočasne vzdať svojho portfólia, ktorého výkonom Juncker poverí iného člena eurokomisie. Zároveň si musí vybrať neplatené voľno na dobu predvolebnej kampane a prezidentských volieb, aby nedochádzalo ku konfliktu záujmov. V prípade, že by neprešiel do druhého kola alebo v druhom kole prehral, môže sa vrátiť späť do exekutívy EÚ a dokončiť svoj mandát.

    Šefčovič je služobne najstarším členom exekutívy EÚ, do ktorej sa dostal ešte počas prvého mandátu Josého Manuela Barrosa, keď nahradil svojho predchodcu Jána Figeľa.

     

    - Reklama -