Slovensko podľa Kollára utrpí. Stačí, ak sa stane toto

    0
    Boris Kollár, líder hnutia Sme rodina (Autor: SITA)

    Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár začína svoj komentár na Konzervatívnomvýbere.sk predpokladom, že Briti povedia EÚ nie. Okrem „počiatočného poklesu libry, nebudeme pozorovať žiadne zmeny. Angličania však budú musieť prerokovať odpojenie svojej krajiny zo štruktúr Únie a prijať také legislatívne zmeny, ktoré vrátia plnú kontrolu nad dianím na ostrovoch“, píše.

    Podľa jeho tvrdení sa Slovenska budú dotýkať hlavne zmeny v pobyte a zamestnávaní občanov EÚ. Poukazuje na fakt, že mladí ľudia vycestujú do UK „buď za štúdiom, pre výučbu jazyka, ale hlavne pre prácu na večne hladnom trhu jednej z najväčších ekonomík sveta“ a prognózuje: „Dá sa očakávať, že v tomto prechodnom období sa zvýši o niekoľko desiatok tisíc ľudí na našom pracovnom trhu, ktorých doteraz absorboval práve anglický trh práce.“ Do budúcnosti si však Kollár myslí, že Anglicko sa nebude môcť bez pracovnej sily z východnej Európy zaobísť.

    Slovensko podľa Kollára utrpí ešte v dvoch ďalších smeroch. „Jednak sa po odchode vlajkovej lode odporu proti bruselskej centralizácii prudko zvýši váha  ´eurohodnotových´ krajín, ako je Nemecko a Francúzsko, čím sa posilní moc Európskej komisie,“ vysvetľuje predseda hnutia Sme rodina a dodáva: „Tiež treba pripomenúť, že Anglicko je spolu s Nemeckom jedinou krajinou, ktorá z rozpočtu Únie čerpá menej, ako platí. Takže slovenská vláda bude mať menšiu šancu odolávať snahám Bruselu o podivnosti typu daňová harmonizácia, obmedzovanie slobôd alebo kvóty na imigrantov.“ Tiež sa podľa neho zúži tok peňazí, ktorý doteraz vláda z eurofondov čerpá. No zároveň upozorňuje, že sa zrejme navýši objem prostriedkov v tzv. Nórskych fondoch, čo je vlastne balík peňazí, ktoré platia krajiny mimo Únie za právo realizovať svoju produkciu na európskom trhu.


     

    - Reklama -