Slovensko ovládne proruská koalícia alebo prozápadná alternatíva. Takto hodnotili slovenskú predvolebnú kampaň na Západe, Ukrajine a v Rusku

    0
    Peter Števkov (Autor: APL)

    Z víťazných vyhliadok Smeru sa pred slovenskými voľbami veľmi netešil portál New Europe. Smer podľa neho po voľbách vytvorí vládu s „národne socialistickou“ SNS, ktorú portál označuje za krajne pravicovú, rasistickú, protirómsku a protimaďarskú. Kriticky sa autor článku stavia najmä k rozhodnutiu Slovenska prijímať iba kresťanských utečencov a Ficovej taktike strašenia voličov imigračnou krízou. Zmieňuje pritom aj premiérovo „absurdné obvinenie Kisku z toho, že je členom scientologickej cirkvi“. Svojou taktikou sa podľa New Europe stal Fico najmilovanejším a najnenávidenejším politikom na Slovensku.

    Posilnenie konzervatívneho bloku

    Agentúra Reuters pred voľbami informovala, že Robert Fico je na istej ceste k opätovnému víťazstvu a zostaveniu novej vlády. Takýto vývoj podľa Reuters povedie k posilneniu stredoeurópskej protiimigračnej konzervatívnej aliancie. „Fico je sociálny demokrat, ale zapadá k jeho dvom konzervatívnym partnerom (Kaczynskému a Orbánovi), keď ide o také otázky, ako sú národná hrdosť, sociálny konzervatizmus a tvrdý odpor k imigrácii,“ píše Reuters, ktorý si všíma aj premiérovu antimoslimskú rétoriku. Reuters taktiež zdôraznil, že Brusel naše voľby opatrne sleduje, keďže Slovensko sa v júli chystá prevziať predsedníctvo Európskej únie. Napriek tomu, že Reuters zaradil Fica k poľským a maďarským pravicovým lídrom, upozornil aj, že slovenský premiér nemá až také autoritatívne tendencie ako Orbán a uvedomuje si dôležitosť eurofondov a voľného trhu, z ktorých Slovensko vďaka členstvu v EÚ profituje. Inými slovami, vraj by Fico mohol byť aj horší.

    Fico to robí šikovne

    Široko diskutovaným sa v slovenských médiách stal článok Washington Post, ktorý hodnotil doterajšie úspechy Smeru. Ficova strana si podľa autorov dokázala zabezpečiť stálu viac ako 30-percentnú podporu svojou schopnosťou prispôsobiť sa voličským náladám, rozdávaním sociálnych balíčkov, udržiavaním hospodárskeho rastu a vytvorením regionálnych štruktúr, založených nie na ideológii, ale skôr na záujmoch najrôznejších mocenských skupín. Spomenutá je aj košická frakcia Pavla Pašku a jej vplyv v zdravotníctve. Washington Post nehodnotí našu zahraničnú politiku, ale uvádza, že Slovensko po voľbách bude pravdepodobne pokračovať v doteraz nastavenom kurze.

    Slovenské voľby budú formovať Európu

    Najkritickejšie sa k Ficovi postavil slovenský autor Dalibor Roháč pôsobiaci v Amerike, ktorý vo svojom článku pre Politico konštatoval, že slovenské voľby budú svojím spôsobom formovať budúcnosť Európy. V článku rezonuje myšlienka, že aj keď Fico straší utečencami, Slovákov viac trápia problémy korupcie a neefektivity vo verejnom sektore. Aj vďaka Ficovi sa pritom podľa Roháča z Vyšehradskej štvorky stáva „súdržný blok neliberálnych antieurópskych nacionalistických vlád“. Ako však autor dodáva, k Ficovi existuje alternatíva vytvorenia „reformistickej prozápadnej koalície“, zložená zo Siete, Mosta-Híd a SaS. Naopak najhoršou alternatívou má byť povolebná spolupráca Smeru a SNS, ktorá by posilnila prokremeľské tendencie v našej zahraničnej politike.

    Zvíťazí proruská koalícia

    Zdá sa však, že viac ako po anglicky píšuce médiá sa víťazstva Roberta Fica obávajú Ukrajinci. Portál Ukrajinská pravda napríklad zverejnil článok s názvom „Zvíťazí na Slovensku proruská koalícia?“, v ktorom poukazuje na dvojstrannosť prístupu Slovenska k Ukrajine. Na jednej strane nás označuje za kľúčového partnera, ktorý umožnil reverzný tok plynu na Ukrajinu, zároveň však pripomína, že Slovensko je jedným z hlavných odporcov sankcií voči Rusku. Pravda sa do istej miery obáva proruskej „pravicovo radikálnej“ a „xenofóbnej“ SNS, ktorú vníma ako istú nevestu Smeru. Tvrdí zároveň, že proruské vyjadrenia Fica vyplývajú aj z toho, že „väčšina Slovákov vníma Rusko pozitívne“. Ukrajinský portál pripomína, že koalícia pravicových strán bude nestabilná, označuje ju však za „proeurópske spoločenstvo“, ktoré je pre Ukrajinu lepšou alternatívou ako „proruská koalícia“ Smeru a SNS.

    Fico je ako Putin

    Ukrajinská oficiálna tlačová agentúra Ukrinform pár dní pred voľbami zverejnila článok slovenského politológa Grigorija Mesežnikova, ktorý Ukrajincov presviedča, že Fico si osvojil Putinovu taktiku hľadania vonkajšieho nepriateľa. Zatiaľ čo Putin ho vidí v Američanoch a „fašistoch na Ukrajine“, Fico si podľa Mesežnikova našiel externú hrozbu. Rovnako ako ďalší komentátori, aj Mesežnikov pre Ukrinform hodnotí Ficovu taktiku ako strašenie, ktoré má odvrátiť pozornosť od dennodenných korupčných káuz, známych najmä z rezortu zdravotníctva. Proruskú pozíciu Smeru komentár hodnotí skôr ako skrytú, čím sa Ficova strana odlišuje od „otvorene proputinovského“ postoja SNS. Mesežnikov preto Ukrajincom hovorí, že by mali dúfať vo vytvorenie stredopravicovej vlády, ktorá pôjde prozápadným kurzom prezidenta Andreja Kisku.

    Smer je kamarát Ruska, ale čo tak Kotleba?

    Ruské médiá a portály si už dlhodobo všímajú a chvália Ficovu odmietavú rétoriku k sankciám. O slovenských voľbách napriek tomu v posledných týždňoch na ruských serveroch veľa nezaznelo. Výnimkou je však ruský odborný časopis Meždunarodnaja Žizň (Medzinárodný život), ktorý analyzoval možné výsledky volieb a ich vplyv na záujmy Ruska.

    Časopis sa teší z toho, že Smer sa stane jednoznačným víťazom volieb, pričom chváli slovenskú vládu za to, že sa spoločne s Maďarskom a Českom k sankciám proti Rusku stavia (aspoň rétoricky) odmietavo. Opozíciu analýza označuje za slabú a rozdrobenú a prezidenta Andreja Kisku za protiruského, pričom pripomína aj Kiskovu emigráciu do USA.

    Medzinárodný život zmieňuje aj pravdepodobný úspech „antibruselskej“ Slovenskej národnej strany, ktorá, ako časopis píše, „v 90. rokoch podporovala vtedajšieho charizmatického premiéra Slovenska Vladimíra Mečiara, ktorý bol za aktívnu spoluprácu s Ruskom“. Viac než SNS sa však ruský časopis zaoberá Kotlebom, ktorého predstavuje ako nepriateľa korupcie, odporcu diktátu NATO a bojovníka za tradičné hodnoty. Väčšiu dôveru než v prieskumné agentúry dáva časopis tým, ktorých označuje za nezávislé médiá a ktoré údajne Kotlebovi prognózujú až 12 percent hlasov. V konečnom dôsledku však ruský časopis stavil na Smer, ktorý môže podľa jeho názoru vytvoriť „viac národne orientovaný parlament,“ ktorý v najrôznejších otázkach „podporí aktívnejšiu spoluprácu medzi Slovenskom a Ruskom“.

    - Reklama -