Slovensko na tom vraj bude lepšie ako Česko. Už čoskoro

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Štatistiky Medzinárodného menového fondu, na ktoré na blogu Aktuálně.cz upozornil ekonóm Zdeněk Kudrna, naznačujú, že za päť rokov dosiahnu Slováci životnú úroveň Čechov, Moravanov a Slezanov. Platy v Česku budú síce stále vyššie, takže ekonomická migrácia z východu na západ sa len tak neskončí, ale Slováci si za menšiu mzdu kúpia doma oveľa viac tovaru a služieb. To znamená, že lepšie využili ekonomické príležitosti, ktoré sa obom krajinám ponúkali.

    Na rozdiel od Česka však Slováci na prelome tisícročí urobili dôležité reformy, ktoré krajina odkladá. Okrem iného Slovensko prijalo euro. A na začiatku nového tisícročia lákalo investorov. Z tejto éry vraj ťaží dodnes.

    „Dedičstvom reformnej vlády bol aj záväzok prijatia eura, ktorého načasovanie nemohlo byť lepšie. Na jednej strane ho Slováci prijali príliš neskoro na to, aby im masívny prílev veľmi lacných peňazí nafúkol bubliny, ktoré viedli ku kríze a prepadu južného krídla eurozóny. Na druhej strane prijatie eura predišlo vzniku bankovej krízy, ktorá trápila Maďarsko či Poľsko. Tam, rovnako ako na Slovensku, si ľudia aj firmy napožičiavali v eurách, takže keď kurz forintu či zlotého výrazne klesol, za noc im dramaticky narástli splátky dlhov,“ napísal Kudrna.

    „Nakoľko bude euro prínosom pre ďalšie doháňanie Česka, je predmetom vyostrených diskusií. Všeobecne platí, že ak bude eurozóna stabilná, potom bude euro oproti korune výhodnejšie. Ak nás však čaká v najbližších rokoch recesia či ďalšia kríza, napríklad v automobilovom priemysle, od ktorého sú obe ekonomiky závislé, potom bude výhodnejšia koruna. V takejto situácii môže Česká národná banka pomôcť ekonomike riadeným poklesom kurzu, ale Národná banka Slovenska podobný nástroj nemá,“ pokračoval ekonóm.

    V tejto chvíli vraj euro pomáha Slovensku ešte jedným spôsobom. Veľa investorov reinvestuje zisky späť na Slovensko, lebo verí, že vzhľadom na pevné zakotvenie v eurozóne pôjde o stabilný trh, zatiaľ čo v prípade Česka by to teoreticky mohlo byť inak.

    Celý text nájdete na webe Aktuálně.cz.

    - Reklama -