Slovensko má spolupracovať pri výtržnostiach na futbalových štadiónoch

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Dohovor Rady Európy o integrovanom prístupe k ochrane bezpečnosti a usporiadateľským službám na futbalových zápasoch a iných športových podujatiach zaväzuje signatárov pre vypracovanie politík na dodržiavanie zákonov na tribúnach.

    Týka sa to najmä násilných a rasistických prejavov, spojených s fenoménom futbalových chuligánov. Dohovor si dáva v texte za cieľ vytvoriť na štadiónoch bezpečnú atmosféru. 

    Dohovor zároveň zaväzuje signatárov, “aby štadióny ponúkali inkluzívne a otvorené prostredie pre všetky zložky spoločnosti vrátane detí, seniorov a ľudí so zdravotným postihnutím”.

    Dohovor má koordinovať postup pri zabezpečovaní bezpečnosti na futbalových a iných štadiónoch medzi jednotlivými členskými štátmi.

    Ďalej dokument vyzýva strany dohovoru, aby povzbudzovali miestne komunity a zástupcov fanúšikov pri zapájaní sa do “multiagentúrnych sociálnych a vzdelávacích projektov, projektov zameraných na predchádzania kriminality a ďalších komunitných projektov vytvorených na podporu vzájomného rešpektu a porozumenia najmä medzi mladými fanúšikmi, športovými klubmi a združeniami, ale aj medzi agentúrami zodpovedajúcimi za ochranu a bezpečnosť.”

    Jedným z bodov je takisto snaha o prevenciu a postihovanie problematického správania.

    To chce dosiahnuť dohovor aj zmocnením súdnych alebo správnych orgánov zodpovedných za sankcionovanie jednotlivcov, aby “obmedzili ich cestovanie na futbalové podujatia organizované v inej krajine.”

    Za účelom efektívneho uplatňovania opatrení v tomto dohovore sa strany zaväzujú zriadiť výbor pre ochranu a bezpečnosť na športových podujatiach, ktorý bude koordinovať medzinárodné snahy prostredníctvom zástupcov jednotlivých signatárov dohovoru.

    - Reklama -