Slovensko je pripravené posilniť aj svoju hranicu s Ukrajinou, deklaroval Pellegrini

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    “Ak sa nič neudeje a bude to opäť izolovaný konflikt, ktorý bude ďalšie tri roky spôsobovať napätie, naučíme sa s tým žiť. V prípade, že by tá situácia eskalovala, musíme počítať, že môže značná časť ľudí migrovať,” upozornil Pellegrini. Premiér si chce počkať na oficiálnu správu zo slovenského vojenského spravodajstva a diplomatického zboru k informáciám o údajnom zhromažďovaní ruských vojakov a vojenskej techniky k ukrajinským hraniciam. “To sú veľmi nepríjemné správy, počkám si však na oficiálne informácie,” povedal. Pellegrini zvolal poradu Národného bezpečnostného analytického centra, aby všetky dotknuté zložky podali dostupné informácie a Slovensko sa pripravilo na rôzne možné scenáre. “Naše bezpečnostné zložky 24 hodín denne vyhodnocujú situáciu a sú pripravené kedykoľvek zasiahnuť a prijať adekvátne opatrenia, aby sa naši občania mohli cítiť bezpečne a nemuseli zle spávať,” povedal premiér.

    V pondelok (3.12.) chce spoločne s ministrom hospodárstva Petrom Žigom (Smer-SD) navštíviť spoločnosť SPP, keďže cez Ukrajinu na Slovensko vedie plynovod. “Budem sa zaujímať, aby mi bolo potvrdené, nie len pre príchod zimnej sezóny, ale aj pre potenciálne hrozby rusko-ukrajinského konfliktu, či sme pripravení pokryť potreby SR a pomáhať aj Ukrajine reverzným tokom,” skonštatoval.

    Pellegrini deklaruje, že v prípade potreby je Slovensko pripravené posilniť aj svoju hranicu s Ukrajinou. Nemá však zatiaľ informácie o tom, že by sa cez ňu momentálne počet nelegálneho prechodu zvýšil. “Hranica je veľmi dobre technicky zabezpečená a ideme investovať do ďalších technických prvkov, ktoré by ju mali ešte znepriechodniť,” uviedol. Aj pre aktuálne napätie medzi Ruskom a Ukrajinou plánuje Pellegrini v krátkej dobe stretnutie s vedením Správy štátnych hmotných rezerv SR. “Ukazuje sa, že musíme mať veľmi dobré informácie aj z tohto pohľadu,” podotkol predseda vlády.

    - Reklama -