Slovensko je pre Srbsko vzorom pri vstupe do EÚ. Veľmi si vážime, že sa na vás môžeme obrátiť, vraví vedúca rokovacieho tímu

    0
    Srbská zástava (Autor: APL)

    „Snažíme sa využiť všetky vaše skúsenosti, keďže ste dokázali vstúpiť do Európskej únie približne po štyroch rokoch. Veľmi si vážime, že sa na vás môžeme obrátiť ako na náš vzor,“ povedala Miščevićová s tým, že Srbsko si na druhej strane uvedomuje, že situácia sa zmenila. Zdôraznila, že to vyzerá, akoby záujem niektorých štátov o rozširovanie EÚ nebol taký výrazný, ako tomu bolo v čase, keď do EÚ vstupovalo Slovensko. Dodala, že zároveň aj podmienky pre vstup sú prísnejšie. „Nie sú tam síce nové podmienky, ale posúdenie toho, či spĺňame kritériá, je prísnejšie. Štandardy sú jednoducho vyššie,“ vysvetlila. 

    „Práve pre tieto dôvody Srbsko nehovorí o roku, kedy sa stane členom EÚ, ale o roku, kedy na vstup bude pripravené, a to je koniec roka 2018,“ uviedla Miščevićová. Hoci priznala, že súčasná Európska komisia nie je známa pre entuziastický postoj k rozširovaniu EÚ, Srbsko je vďačné, že od niektorých európskych lídrov počuť vyjadrenia, že Európska únia nie je kompletná bez krajín západného Balkánu. Príkladom je podľa nej aj súčasná migračná a utečenecká kríza. „Je zrejmé, že EÚ nevyrieši tento problém bez krajín západného Balkánu,“ skonštatovala. 

    Miščevićová, ktorá počas svojej návštevy Bratislavy absolvovala rozhovory s ministerstvom zahraničných vecí a ministerstvom spravodlivosti, uviedla, že práve odovzdávanie skúseností je pre Srbsko obrovskou pomocou. „Napríklad, pokiaľ ide o náš vlastný model vyjednávania s EÚ, veľkú úlohu zohráva Národný konvent o EÚ, ktorým sme sa inšpirovali u vás. Konvent je platformou pre občiansku spoločnosť, ktorý nám nastavuje zrkadlo, či robíme veci správne,“ poznamenala Miščevićová. Pokiaľ ide o konkrétne oblasti, podľa vedúcej Rokovacieho tímu Slovensko pomáha Srbsku hlavne v oblastiach ako ekonomický a finančný sektor či poľnohospodárstvo. 

    „Rozhovory, ktoré som na ministerstve spravodlivosti mala, boli extrémne užitočné. Som presvedčená, že práve toto je oblasť, ktorú môžeme ešte viac prehĺbiť, obzvlášť pokiaľ ide o reformu súdnictva,“ a to je aj príležitosť pre rozvoj spolupráce so Slovenskom. Miščevićová dodala, že práve reforma súdnictva je pre Srbsko po časovej a finančnej stránke problematická. „Na druhej strane, toto je typ reformy, na ktorú sa nedá pozerať len cez čísla a tabuľky. Takže, keď nám odovzdáte svoje skúsenosti, je to pre nás extrémne dôležitá časť vašej pomoci,“ uzavrela.

    - Reklama -