Slovensko je dobrým príkladom, ako mohli ostatné krajiny V4 predísť žalobe EK, tvrdí analytik

    0
    Stretnutie premiérov krajín Vyšehradskej štvorky a Talianska s predsedom EK v Bruseli (Autor: TASR)

    Slovensko je podľa odborníka na migračnú a integračnú politiku dobrým príkladom, ako mohli ostatné krajiny Vyšehradskej skupiny (V4) žalobe EK predísť: “Slovensko síce ani zďaleka nenaplnilo svoju pridelenú kvótu, ale vyjadrilo základnú vôľu podieľať sa na tomto solidárnom mechanizme, a preto voči nemu Európska komisia nepodala žalobu.”

    Rovnako málo by podľa Jungwirtha stačilo aj na to, aby EK prerušila súdne konanie. “Stačil by symbolický krok, ktorým by sa tieto tri krajiny prihlásili k spoločnej zodpovednosti za riešenie tzv. utečeneckej krízy, a v takom prípade by mohla byť žaloba bezprostredne stiahnutá,” objasnil.

    Predstavitelia týchto troch krajín sa podľa Jungwirtha rozhodli, že na tejto situácii postavia svoj politický boj: “Chcú etablovať svoj odpor voči, ako to oni nazývajú, diktátu Bruselu. Robia všetko preto, aby sa vymedzili voči EK a vyňali zo solidárneho mechanizmu.” Z tohto dôvodu si analytik nemyslí, že EK žalobu stiahne. A to ani napriek tomu, že krajiny hľadajú iné spôsoby na financovanie, resp. prispievanie k riešeniu utečeneckej krízy.

    Podanie žaloby bol zo strany EK podľa politológa logický krok a akékoľvek argumenty postihnutých krajín nezvrátia rozhodnutie, ktoré bude pravdepodobne proti nim.

    “Všetko tu už zaznelo. Nevidím priestor na to, ako by Česko, Maďarsko a Poľsko mohli zvrátiť rozhodnutie, ktoré pravdepodobne bude proti nim. Môžeme viesť diskusie na tému, či sú kvóty vhodným a efektívnym nástrojom. Sú však právne platné a záväzné. To je kľúčová informácia,” povedal Jungwirth.

    - Reklama -