Slovensko i ďalšie postsovietske krajiny by mali spozornieť. Freedom House vydala správu

    0
    Robert Fico (Autor: SITA)

    Európa zažíva vzostup autoritatívnej politiky, aspoň to vyplýva z najnovšej výročnej správy ľudskoprávnej organizácie Freedom House, ktorá okrem iného varuje aj pred “neliberálnym nacionalizmom” napríklad v Poľsku či v Maďarsku. Ide o dôsledok migračnej a ekonomickej krízy posledných rokov a týka sa spolu 29 krajín.

    Freedom House vytvoril tabuľkové hodnotenie jednotlivých postsovietskych krajín a na základe mnohých faktorov, vrátane korupcie či sily volených inštitúcií určil, aké je demokratické skóre jednotlivých krajín.

    Za posledných niekoľko rokov sa stredná Európa v mnohom zmenila. Najväčší odklon od demokracie zažili obyvatelia Maďarska, ktoré sa vo svojom hodnotení zaradilo až pod Bulharsko, a tiež obyvatelia Slovenska, kde bol teraz zvolený do parlamentu Marian Kotleba, ktorého aj slovenský prezident Andrej Kiska označil za fašistu. Česká republika sa podľa správy radí ku krajinám s lepším hodnotením. 

    Celý text TU.

    “Najväčšou výzvou európskej demokracie je široko rozšírená neoliberálna politika,” uvádza v správe Freedom House a ako príklad si berie maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý šíri protiutečenecké nálady. Podobný odklon však zažíva aj Poľsko či Slovensko, ktoré celkom odmietajú prijímať utečencov a ktorých vládni predstavitelia využili utečeneckú krízu k posilneniu vlastnej pozície.

    “Tvrdiť, že Európa čelí moslimskej invázii, sa stalo štandardnou cestou mnohých politikov a politických strán v Európe,” tvrdí riaditeľ projektu Nations in Transit Nate Schenkkan. “Tieto typy prejavov podrývajú demokraciu odvrhnutím jedného jej základného princípu – rovnosti pred zákonom. Je tu nebezpečenstvo, že tento typ nenávistnej, paranoidnej rétoriky povedie k násiliu voči menšinám a utečencom.”

    autor: spa

    - Reklama -