Slovensko by mohlo prijať sýrske siroty, pripúšťa Pellegrini

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    “Je otvorená otázka, či sa Slovensko vie postaviť aj k možnej opatere sirôt, ktoré sú umiestnené v Grécku,” povedal premiér. Slovensko podľa neho nebude nesolidárne. V prípade potreby by sa podľa premiéra vedelo postarať o tieto siroty. “Ale nemôžeme sa o ne postarať v zariadeniach pre utečencov. Ak tu máme prijať zúbožené deti – siroty, tak asi budú musieť byť umiestnené do detských domovov. Nemali by sme v prípade malých detí dopustiť, aby žili v zlých podmienkach,” zdôraznil premiér s tým, že treba čas na posúdenie možností a kapacít.

    Pellegrini v diskusii RTVS Sobotné dialógy zároveň opakovane odmietol povinné kvóty. “Slovensko je ďalej pripravené pokračovať v solidárnych aktivitách, ale nikdy nie sa podvoliť povinným kvótam,” vyhlásil. O tom, koho Slovensko prijme, si rozhodne podľa premiéra samo. Dodal, že by sme mohli podať pomocnú ruku napríklad Talianom a v zariadení v Gabčíkove sa dočasne postarať o utečencov.

    Premiér sa dotkol aj kauzy Skripaľ a pribúdajúcich informácií. Slovensko podľa neho reagovalo adekvátne, keď stiahlo svojho veľvyslanca z Moskvy domov. “Je to vážny krok v diplomacii,” zopakoval v reakcii na otázku o možnom vyhostení ruských diplomatov. “Počkajme, ako sa bude vyvíjať situácia, a potom sa s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom dohodneme,” uviedol Pellegrini s tým, že nemá oficiálne dôkazy a dokumenty.

    Zdôraznil, že Slovensko má svoju suverénnu zahraničnú politiku, na jej čele je skúsený diplomat a ten podľa Pellegriniho vie dobre zvážiť, čo by Slovensko malo urobiť. “Navyše, neevidujem ani iné krajiny, že by po týchto nových informáciách podnikali nové zásadné kroky,” uzavrel.

    - Reklama -