Slovensko-americké vzťahy: Formujú sa vyše 100 rokov, tu sú fakty z minulosti

    0
    Na snímke slovenský premiér Peter Pellegrini počas stretnutia so zástupcami amerických spoločností v rámci pracovnej návštevy Spojených štátov amerických 2. mája 2019 vo Washingtone. (Autor: TASR)

    Historicky prvá návšteva jedného z troch našich najvyšších ústavných činiteľov od vzniku samostatnej Slovenskej republiky 1. januára 1993 sa uskutočnila už v apríli toho istého roku.

    Dňa 22. apríla 1993, teda necelé dva mesiace po svojej inaugurácii, navštívil vtedajší prezident SR Michal Kováč Washington, kde sa stretol so 42. prezidentom USA Billom Clintonom. 

    Návšteva sa uskutočnila pri príležitosti otvorenia Múzea holokaustu.

    V Amerike boli položené základy spoločného štátu Čechov a Slovákov

    Formovanie slovensko-amerických vzťahov siaha niekoľko generácií dozadu. Slovenskí prisťahovalci výraznou mierou obohatili históriu a kultúru Ameriky, Spojené štáty americké zas zohrávali významnú úlohu v dejinách Slovenska.

    Pred viac ako 100 rokmi americkí Slováci spolu s českými emigrantmi položili v USA Clevelandskou a Pittsburskou dohodou základy spoločného štátu Čechov a Slovákov.

    Terajšie pozvanie do Bieleho domu prišlo krátko po tom, čo uplynulo sto rokov od vzniku česko-slovenského projektu, pri ktorého zrode stáli aj Američania.

    Prvý americký kozul pôsobil v Bratislave len pol roka

    Po 2. svetovej vojne vzniklo prvé diplomatické zastúpenie USA na Slovensku 1. marca 1948, len niekoľko dní po tzv. Víťaznom februári, kedy sa vlády ujali komunisti.

    Vicekonzul Claiborne Pell, ktorý otvoril generálny konzulát v Bratislave, tu pôsobil len šesť mesiacov a misia bola donútená ukončiť činnosť 27. mája 1950.

    Vzťahy sa obnovili po novembri 1989. Práve Claiborne Pell potom spoločne s veľvyslankyňou USA v Československu Shirley Temple Blackovou opäť otvorili americký konzulát 27. mája 1991, presne 41 rokov od jeho zatvorenia.

    Vláda USA uznala samostatnosť Slovenska dva dni po jej vyhlásení

    Po vzniku samostatnej SR, 4. januára 1993, na budove veľvyslanectva USA v Bratislave slávnostne vztýčili vlajku USA za účasti chargé d'affaires Paula Hackera a predstaviteľov slovenskej vlády.

    O dva dni neskôr vláda USA výmenou listín medzi prezidentom USA s predsedom vlády SR uznala samostatnosť SR.

    Prvým veľvyslancom USA v SR sa stal Theodore E. Russell. Vymenovaný bol 22. novembra 1993, do funkcie nastúpil 16. decembra 1993. Od 17. novembra 2008 platí medzi Slovenskom a USA bezvízový styk.

    Američania na Slovensku zamestnávajú 23-tisíc ľudí

    Spojené štáty sú pre slovenských exportérov desiatym najdôležitejším trhom, pričom Slovensko je napríklad piatym najväčším vývozcom automobilov do USA.

    Americké spoločnosti patria medzi najvýznamnejších investorov u nás. Na Slovensku pôsobí viac ako 120 amerických firiem a zamestnávajú 23.000 pracovníkov.

    Slovenské inovačné a technologické firmy začínajú úspešne expandovať v USA. Vzájomný obchod medzi Slovenskom a USA za uplynulých osem rokov rastie.

    Veľký potenciál sľubujú inovačné technológie

    Za január až október 2018 sa na Slovensko z USA importoval tovar a služby v hodnote 600 miliónov eur, čo predstavovalo 0,9-percentný podiel z celkového importu.

    Export zo Slovenska dosiahol 2,01 miliardy eur, čo boli tri percentá z celkového exportu.

    Minulý rok v máji podpísal v Bratislave minister hospodárstva Peter Žiga s guvernérom štátu Indiana Ericom Holcombom Memorandum o porozumení v oblasti hospodárskej spolupráce, ktoré umožní hlbšiu ekonomickú spoluprácu.

    Slovensko vidí veľký potenciál najmä v oblasti inovačných technológií.

    Návšteva Pompea bola prvou zo strany šéfa americkej diplomaciou po 14 rokoch

    Predseda slovenskej vlády zavítal do Spojených štátov krátko po návšteve amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea, ktorý navštívil Bratislavu v polovici februára tohto roku.

    Išlo o prvú návštevu šéfa americkej diplomacie na Slovensku po 14 rokoch.

    Pred ním zavítala do Bratislavy Condoleezza Riceová, ktorá vo februári 2005 sprevádzala prezidenta Georgea W. Busha na summite s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

    - Reklama -