Slovensko aj napriek žalobe musí prijať utečencov. Tvrdý odkaz Európskej komisie Ficovi

    0
    Európska komisia (Autor: Igor Kiss)

    SR žiada, aby Súdny dvor EÚ vyhlásil rozhodnutie Rady o zavedení dočasných opatrení v oblasti medzinárodnej ochrany v prospech Talianska a Grécka za neplatné. Rada má okrem toho uhradiť súdne trovy. Po dnešnom rokovaní vlády o tom informoval premiér Robert Fico.

    Hovorca EK pre vnútorné záležitosti Ernst Otve upozornil, že v optike exekutívy EÚ právne odvolanie sa slovenskej strany nezahŕňa povinnosť pozastaviť platnosť rozhodnutia o prerozdeľovaní utečencov do doby, kým súd v Luxemburgu vynesie rozsudok v tejto kauze.

    Stanovisko hovorcu EK  priniesli viaceré španielske médiá a aj rumunská tlačová agentúra Agerpres.

    ,,Komisia sa domnieva, že navrhovaná relokácia (migrantov) je legálna,” spresnil hovorca EK. Dodal, že ak sa niektorá členská krajina Únie chce proti rozhodnutiu Rady odvolať na Súdnom dvore EÚ, môže tak urobiť, ale  ,,počas trvania súdneho procesu musí rešpektovať platnú legislatívu”. Čiže rozhodnutie Rady o relokáciách migrantov, ktorí v Európe žiadajú o azyl.

    Rozhodnutie o prerozdelení migrantov medzi členské štáty EÚ bolo prijaté 22. septembra na mimoriadnom zasadnutí Rady EÚ pre vnútorné veci a spravodlivosť v Bruseli. Stalo sa tak použitím mechanizmu hlasovania kvalifikovanou väčšinou. Tento spôsob hlasovania obišiel nepriaznivý postoj krajín strednej a východnej Európy proti iniciatíve prerozdeľovania migrantov podľa národných kvót.

    Prerozdeľovanie sa týka celkovo 160-tisíc utečencov pôvodom zo Sýrie, Iraku a Eritrey.

    Hlasovanie z 22. septembra ukázalo, že proti relokáciám na základe kvót okrem Slovenska bola aj Česká republika, Maďarsko a Rumunsko, pričom Fínsko sa zdržalo hlasovania.

    Maďarsko a Česká republika medzitým tiež oznámili, že zvažujú možnosť odvolať sa proti tomuto rozhodnutiu na Súdny dvor EÚ.

    - Reklama -