Slovenskí vedci vymysleli „zázrak“. Musel sa naň prísť pozrieť aj Kiska

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Hlava štátu Andrej Kiska uprostred pracovného týždňa navštívila Slovenskú akadémiu vied, konkrétne podľa Kiskových slov najlepší ústav akadémie, Ústav polymérov. Dôvodom Kiskových pochvalných slov bol vynález, ktorý by mohol spôsobiť revolúciu v roky sa rozkladajúcich plastoch v prírode.

    „… plast, ktorý vyrobili vedci na Slovensku, sa v komposte rozloží za 3 mesiace. Naoko medzi nimi nie je rozdiel, môže mať podobu igelitky zo supermarketu alebo obalu na potraviny,“ približuje prezident a dodáva, že si ho dal ústav patentovať a v spolupráci s tretím sektorom sa ho budú snažiť dostať na trh.

    Kiska upozornil aj na to, že sa často diskutuje o tom, ako by mali veda a výskum vyzerať a či sa do nich investuje dostatok finančných prostriedkov. Podľa jeho slov v zahraničí existujú agentúry financované vládou, ktoré sú zamerané na to, aby nachádzali, spolufinancovali projekty prepojenia vedy a výskumu s praxou. 

    V závere svojho príspevku si neodpustil narážku na ministra školstva Petra Plavčana, ktorý 300 miliónov eur na vedu a výskum prerozdelil tak, že univerzity a SAV nedostali na vedeckú prácu ani cent. „Bol by som veľmi rád, aby sme riešili veci, ktoré nás vo vede posúvajú dopredu, a nie eurofondové výzvy ministerstva školstva v hodnote 300 miliónov eur, z ktorých univerzity a SAV možno nedostanú nič,“ vyjadril sa prezident s tým, že v najbližších dňoch očakáva, že minister k situácii zaujme stanovisko.

    Zdroj: Facebook/Andrej Kiska 

    - Reklama -