Slovenskí politici priznali, koľko zarábajú. Padne vám sánka

    0
    Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

    Denník Nový Čas zostavil rebríček aktívnych politikov podľa výšky zverejneného zárobku za uplynulý rok. Na jeho čele nestojí prezident krajiny či premiér, ale minister vnútra Robert Kaliňák so zárobkom 379 410 eur. Až na druhom mieste sa umiestnil prezident Andrej Kiska s príjmom 348 212 eur a top trojku uzatvára minister zdravotníctva Tomáš Drucker so 196 610 eurami. Štvrté, piate a šieste miesto v rebríčku príjmov za rok 2015 obsadili ministri z koaličnej strany Smer. Na štvrtom mieste je minister financií Peter Kažimír so 159 574 eurami, nasleduje prvý muž diplomacie na Slovensku Miroslav Lajčák so 61 337 eurami a nakoniec premiér Robert Fico s príjmom 58 267 eur.

    Chudobná Slovač?

    Opozitom k Smeru sú napríklad niektorí poslanci, ktorých príjmy tvoria nulu. „Chudobných“ poslancov reprezentuje podľa majetkového priznania napríklad predseda parlamentu a zároveň aj predseda SNS Andrej Danko, jeho minister obrany Peter Gajdoš a aj ďalší nominant jeho strany, minister školstva Peter Plavčan. Z radu nulových príjmov v SNS vytŕča iba ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, tá za minulý rok podľa zverejnených informácií zarobila 600 eur.

    Z predsedov sa má najlepšie Fico

    Ak by sme sa pozerali iba na platy predsedov politických strán, ktoré sú v Národnej rade Slovenskej republiky, tak najviac zarába hlava Smeru Robert Fico – 58 267 eur. Za ním sa umiestnil predseda strany Sieť Roman Brecely s príjmom 45 000 eur a top trojku uzatvára líder Obyčajných ľudí Igor Matovič s príjmom 42 912 eur. Ďalej nasleduje predseda Most-Híd Béla Bugár s príjmom 24 346 eur. Šéf národniarov Andrej Danko spolu s lídrom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom a predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom uvádzajú príjem nula eur. Líder liberálov Richard Sulík neuvádza žiadnu sumu.

    - Reklama -