Slovenskí politici hodnotia české voľby. Nárast hlasov pre nesystémové strany je hrozbou pre liberálnu demokraciu, zaznelo

    0
    Andrej Babiš a manželkou Monikou (Autor: TASR)

    Do českého parlamentu sa podľa nej dostalo veľa strán, tri malé strany len tesne prešli cez hranicu zvoliteľnosti. “Pred voľbami sa veľa hovorilo o raste extrémistických strán, som preto rada, že počet poslancov zvolených za extrémistické strany v skutočnosti klesol, akurát sa časť hlasov presunula od extrémnej ľavice k extrémnej pravici,” skonštatovala. Obe ideológie podľa nej v minulosti ukázali, že ľuďom prinášajú veľa zla, je preto rada, že sa vo voľbách výraznejšie nepresadili.

    Líder SaS a europoslanec Richard Sulík gratuluje Andrejovi Babišovi k volebnému výsledku. “Na akékoľvek ďalšie úvahy je ešte priskoro, kým nebude zložená vláda,” podotkol na margo výsledkov volieb v Českej republike. Podľa poslanca NR SR a tímlídra SaS pre zahraničnú politiku Martina Klusa to podľa výsledkov a predvolebnej nálady zrejme nebude jednoduchý proces. “Prajeme si, aby Česká republika zostala naším pevným a predvídateľným partnerom v EÚ aj V4,” uviedol Klus.

    Poslanec NR SR za SaS a predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Ondrej Dostál tvrdí, že parlamentná väčšina pre ANO, SPD a KSČM je zlou správou o stave demokracie v Česku. OKS považuje výsledky českých volieb za ďalšie potvrdenie krízy demokratickej politiky v krajinách strednej Európy. Nárast hlasov pre nesystémové strany je podľa strany hrozbou pre liberálnu demokraciu. OKS gratuluje partnerskej Občianskej demokratickej strane (ODS) k zlepšeniu volebných výsledkov v porovnaní s predchádzajúcimi parlamentnými voľbami. 

    Víťazom volieb do Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky sa v sobotu (21.10.) stalo hnutie ANO so ziskom 29,64 percenta odovzdaných hlasov. Do 200-člennej dolnej komory parlamentu zasadne celkovo deväť politických subjektov – ANO, ODS (11,32 percenta), Piráti (10,79 percenta), SPD (10,64 percenta), KSČM (7,76 percenta), ČSSD (7,27 percenta), KDU-ČSL (5,80 percenta), TOP 09 (5,31 percenta) a STAN (5,18 percenta). Volebná účasť dosiahla 60,84 percenta.

    O poslanecké miesta v Snemovni sa uchádzalo 31 politických strán a hnutí, pričom pred bránou päťpercentnej zvoliteľnosti zostalo 22 subjektov vrátane Slobodných (1,56 percenta) a Zelených (1,46 percenta).

    - Reklama -