Slovenskí imigranti a ich potomkovia vo svete dostali podporu 650-tisíc eur. Budúci rok to má byť až 1,45 milióna

    0
    Hraničný priechod v Jarovciach (Autor: TASR)

    Peniaze smerovali hlavne do vzdelávania, vedy a výskumu, kultúry, informačnej oblasti a médií. Konštatuje to Správa za rok 2014 o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí a o poskytnutej štátnej podpore Slovákom žijúcim v zahraničí ako aj návrh programu štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí na rok 2016, ktorá bola predložená do parlamentu. Zámerom dotačnej politiky bolo podporiť projekty s dlhodobejším účinkom a projekty zamerané na podporu zvyšovania úrovne národného povedomia detí a mládeže a školstva.

    Po obnovení činnosti komisie pre školstvo a vzdelávanie ÚSŽZ sa v januári 2014 uskutočnilo v Bratislave zasadnutie jej sekcie pre strednú, južnú a východnú Európu. Na rokovaní sekcie sa zúčastnili zástupcovia krajanských komunít pre oblasť vzdelávania a školstva z Chorvátska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Srbska a Ukrajiny. Úrad vlani zriadil v rámci komisie pre školstvo a vzdelávanie aj sekciu pre západnú Európu a zámorie. Prvé zasadnutie tejto sekcie sa uskutočnilo v Bratislave v októbri za účasti zástupcov krajanských komunít pre oblasť vzdelávania z Argentíny, Francúzska, Írska, Kanady, Luxemburska, Nemecka, Švajčiarska, Švédska, USA a Veľkej Británie.

    Na štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí sa okrem prezidenta, Národnej rady SR či rezortov zahraničia, školstva, kultúry alebo vnútra podieľali aj iné štátne či neštátne inštitúcie. Ide napríklad o Slovenské národné divadlo, Centrum ďalšieho vzdelávania Univerzity Komenského v Bratislave či Ústredie ľudovej umeleckej výroby. Životu Slovákov za hranicami sa vo svojom vysielaní venovala aj RTVS, konštatuje správa.

    Rozpočet Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí na rok 2016 sa podľa správy navrhuje vo výške 1,45 milióna eur. V budúcom roku sa ÚSŽZ bude aj naďalej podieľať na výkone štátnej politiky vo vzťahu k zahraničným Slovákom žijúcim v zahraničí v oblasti školstva a vzdelávania krajanov a v spolupráci s ministerstvom školstva riešiť sporné otázky a problémy s cieľom vytvoriť lepšie podmienky pre skvalitnenie slovenského školstva a vzdelávania Slovákov. Podpora slovenského školstva a vzdelávania v zahraničí má jasný cieľ – udržať národnú a jazykovú identitu Slovákov žijúcich a pôsobiacich mimo územia Slovenskej republiky, ktorá je zakotvená aj v Ústave SR. Ako sa uvádza v správe, pôsobenie cirkví v prostredí dolnozemských Slovákov ako aj v USA, Kanade a Austrálii zohrávalo historicky významnú úlohu v oblasti starostlivosti o krajanov v zahraničí. ÚSŽZ konštatuje, že cirkvi už tradične spolupracujú s Úradom. ÚSŽZ bude v súlade so svojimi možnosťami podporovať aktivity v oblasti rozvoja duchovného života Slovákov žijúcich v zahraničí.

    - Reklama -