Slovenskí europoslanci podporujú boj proti ruským dezinformáciám: Vidíme, že Rusko stojí za financovaním mnohých extremistických hnutí

    0
    Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska počas stretnutia so slovenskými europoslancami (Autor: TASR)

    Poslanci Európskeho parlamentu v stredu na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu diskutovali s eurokomisárom pre bezpečnostnú úniu Julianom Kingom o vplyve ruskej propagandy na členské štáty Európskej únie. Zhodli sa, že šírenie dezinformácii a propagandy je vážnou hrozbou pre bezpečnosť v mnohých krajinách EÚ a v jej susedstve a vyzvali na vytvorenie spoločnej stratégie, ktorá by posilnila boj s týmto problémom.

     K tejto výzve sa pripojili piati zo šiestich slovenských poslancov z politickej frakcie Európska ľudová strana (EPP) v EP: Pál Csáky (SMK), Eduard Kukan (nezávislý), Miroslav Mikolášik (KDH), József Nagy (Most-Híd) a Ivan Štefanec (KDH). V spoločnom vyhlásení upozorňujú na bezpečnostné riziká propagandy šírenej alebo financovanej zo zahraničia.

    “Pripájame sa k mnohým našim európskym kolegom v odsúdení propagandy a dezinformácií, ktoré sa šíria s podporou Ruskej federácie, alebo priamo z Ruska,” uvádza sa v spoločnom stanovisku. Táto propaganda a dezinformácie sú rozširované systematickým spôsobom s cieľom podkopávať demokratické procesy v krajinách EÚ.

    “Vidíme, že Rusko stojí za financovaním mnohých extrémistických hnutí a radikálnych politických strán, ktoré otvorene spochybňujú demokratické princípy v EÚ. Tento trend sa prejavuje ako zvlášť nebezpečný pri volebných procesoch a stáva sa závažným bezpečnostným rizikom pre mnohé krajiny EÚ vrátane Slovenska,” konštatujú slovenskí europoslanci.

    Takisto sú znepokojení z vyhlásení a vystúpení niektorých slovenských vládnych politikov, ktorí sa svojimi výrokmi podieľajú na šírení dezinformácií a ruskej propagandy, “čím ohrozujú našu bezpečnosť a oslabujú dôveryhodnosť Slovenska v rámci EÚ”. 

    Aj preto je podľa nich potrebné zvyšovať povedomie o týchto rizikách a o aktívnom zapájaní sa Slovenska do boja proti týmto výzvam. Z tohto dôvodu podporujú zvýšenie kapacít v rámci EÚ, ktoré monitorujú a vyhodnocujú riziká spojené s týmito hrozbami.

    Ivan Štefanec v rozhovore pre TASR uviedol, že po stredajšej rozprave v pléne EP išlo o “rýchle rozhodnutie” slovenských poslancov zo skupiny ľudovcov zareagovať na túto tému. K ich postoju sa môžu prihlásiť aj ostatní slovenskí poslanci z frakcie socialistov a demokratov (S&D) a reformistov a konzervatívcov (ECR).

     

    - Reklama -