Slovenské vs britské zdravotníctvo. Prečo som sa vrátil domov, rozpráva lekár

    0
    Nemocnica (Autor: SITA)

    Desať rokov pôsobil na prešovskej klinike anesteziológie a intenzívnej medicíny. Po jednej dekáde v slovenskom zdravotníctve sa rozhodol, že jemu, manželke a dvom deťom prospeje zmena klímy a dal prednosť Veľkej Británii. Po deviatich rokoch sa vracia na Slovensko ako primár v Spišskej Novej Vsi. „Môj pobyt v Británii naplnil svoj účel a zámery. Možnosti ďalej odborne rásť tam, kde som pracoval, boli v podstate vyčerpané. Moje staršie dieťa dorástlo do veku, keď v záujme identity sa bolo treba rozhodnúť, či chceme byť naturalizovaní Briti, alebo sa vrátime tam, kde sme doma a aj to, kde chceme prežiť svoje životy,“ v rozhovore pre portál Aktuality.sk lekár prezradil o svojich pohnútkach na návrat domov.

    Mavrodiev tiež porovnal anglické a slovenské zdravotníctvo. Podľa neho si pomedzi prsty nechávame ujsť množstvo talentov a šikovných jedincov. „Anglické zdravotníctvo je v popredí v kontrole kvality, štandardizácii liečby, vzdelávaní lekárov a sestier, prístrojovom vybavení, v pracovných podmienkach. Ale to najpodstatnejšie sú ľudia, a tých si musíme na Slovensku udržať. Odchádzajú nám mladí medici a sestry, lebo sa boja slovenského zdravotníctva,“ opísal situáciu v domácom zdravotníctve.

    Podľa lekára sa platy v obidvoch krajinách diametrálne líšia, no ak sa do úvahy vezme životná úroveň, ktorá je v Británii podstatne vyššia, ale aj nákladnejšia, tak je to z finančného hľadiska podobné. Mavrodiev podčiarkol aj fakt, že slovenskí pacienti a občania stále ešte žijú minulosťou. „V slovenskom zdravotníckom systéme aj v mysliach bežných občanov – laikov prežíva ešte postsocialistický pohľad, že všetko je platené z bezodného vrecka. Nie sú pravidlá hry alebo sú nedostatočné a nedodržiavajú sa,“ dodáva na margo domácej problematiky.

    - Reklama -