Slovenská rektorská konferencia žiadala metodiku, ktorá by bola stabilná a platila minimálne tri roky

    0
    Nová knižnica Katolíckej univerzity v Ružomberku (Autor: Martin Buzna - KU)

    Slovenská rektorská konferencia žiadala 19. mája, aby ministerstvo školstva počas tohto roka pripravilo metodiku rozpisu dotácií pre verejné vysoké školy v záujme vytvorenia predpokladov pre strategické riadenie týchto škôl a zvyšovania kvality vzdelávania a vedeckovýskumnej činnosti. Nová metodika by podľa rektorskej konferencie mala byť stabilná a platiť dlhšie časové obdobie, minimálne tri roky. Ako agentúru SITA informoval v máji prezident rektorskej konferencie Rudolf Kropil, metodika by podľa rektorov mala byť schválená aj s rozdelením dotácií pre jednotlivé vysoké školy do konca roka 2015 tak, aby verejné vysoké školy neboli v rozpočtovom provizóriu.

    Rektorská konferencia tiež požadovala zvýšenie prostriedkov do rozpočtu verejných vysokých škôl pre potreby základnej udržateľnosti v medziročnom náraste o päť percent, aby sa školy v relatívnych hodnotách priblížili k výške financovania vysokých škôl v krajinách V4. Zvýšenie by teda malo predstavovať minimálne 20 miliónov eur ročne.

    Verejné vysoké školy sa začiatkom tohto roka dostali do rozpočtového provizória, ktoré sa skončilo až v polovici februára, keď minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler podpísal metodiku financovania pre vysoké školy. Vysoké školy začali v rozpočtovom provizóriu aj v roku 2014, keď dostali metodiku k dispozícii až v marci. Počas tohto času tak nemohli nič plánovať, problematické je napríklad prijímanie nových zamestnancov.

    - Reklama -