Slovenská pošta vydá známku s Poľskom k výročiu narodenia pápeža Jána Pavla II.

    0
    pápež Ján Pavol II. (Autor: TASR)

    Motívom poštovej známky je Ján Pavol II. so svätožiarou s rodným domom vo Wadowiciach v pozadí a námetom kupónu je stretnutie pápeža Jána Pavla II. s kardinálom Jánom Chryzostomom Korcom.

    „Súčasne s poštovou známkou bude vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 18. mája 2020 a domicilom mesta Bratislava,” uviedla Dorčáková.

    Dodala, že motívom FDC obálky je kľačiaci pápež pri modlitbe a motívom FDC pečiatky je holubica – symbol Ducha Svätého a nápis Karol Wojtyla, 1920 – 2005.

    Autorom výtvarného návrhu poštovej známky je poľský autor Maciej Jedrysik. Autorom FDC, rytiny a pečiatky FDC je Ľubomír Žálec.

    Dorčáková informovala, že Ján Pavol II. – vlastným menom Karol Wojtyla – sa narodil 18. mája 1920 vo Wadowiciach v Poľsku. Počas druhej svetovej vojny začal tajne študovať teológiu, v ktorej po oslobodení Poľska pokračoval na Jagellonskej univerzite. V novembri 1946 bol vysvätený za kňaza, v júli 1958 bol vymenovaný za pomocného biskupa v Krakove a v decembri 1963 sa stal krakovským arcibiskupom.

    Za kardinála ho vymenovali 26. júna 1967. V konkláve 16. októbra 1978 ho kardináli zvolili za 264. pápeža.

    - Reklama -