Slovenská lekárska komora bráni svojich. Toto odkázala ministerstvu a Sociálnej poisťovni

    0
    Prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár (Autor: TASR)

    Sociálna poisťovňa od apríla 2016 zasiela stovkám lekárov, ktorí sú alebo boli držiteľmi licencie na výkon samostatnej zdravotníckej praxe v povolaní lekár, rozhodnutia o zmene dátumu zániku povinného nemocenského a dôchodkového poistenia v neprospech lekárov. Na základe týchto rozhodnutí je lekárom následne spätne predpisované povinné nemocenské a povinné dôchodkové poistenie. Časť lekárov má v súčasnosti uhradiť poistné aj za obdobie rokov 2006, 2007 a 2008, pričom suma predpísaného poistného spolu s úrokmi z omeškania dosahuje až 10.000 €. Lekári, ktorí sú už v penzii a majú nízky dôchodok, nebudú schopní predpísané poistné uhradiť a je pravdepodobné, že budú musieť čeliť nútenému výkonu rozhodnutia.

    Slovenská lekárska komora sa rozhodla v tejto veci zastať sa tak svojich členov, ktorí sa v danej situácii ocitli. Tá vznikla z dôvodu, že lekár, ktorý prevádzkuje alebo prevádzkoval ambulanciu ako fyzická osoba sa transformoval na s.r.o. alebo odišiel do dôchodku a ponechal si licenciu na výkon samostatnej zdravotníckej praxe, ktorá má charakter živnosti.

    Slovenská lekárska komora podotýka, že sa jedná o lekárov, ktorí si svoje odvodové povinnosti vždy plnili riadne a včas, len pri ukončení prevádzkovania zdravotníckeho zariadenia, či už z dôvodu prechodu na obchodnú spoločnosť, alebo z dôvodu odchodu do dôchodku, si neuvedomili, že predmetná licencia zakladá status SZČO a nepožiadali Slovenskú lekársku komoru o jej zrušenie. Komora má za to, že dôsledky, ktoré lekári musia znášať, sú príliš prísne, osobitne za situácie, keď nemali žiadne príjmy z výkonu povolania lekára na základe predmetnej licencie a naďalej si riadne a včas plnili odvodové povinnosti už ako zamestnanci vlastných obchodných spoločností.

    Slovenská lekárska komora verí, že spoločným stretnutím s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny a generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne dosiahne dobrý výsledok, za ktorý považuje absolútne zrušenie týchto poplatkov a nedoplácanie na nezmyselnú chybu.

     

     

    - Reklama -