Slovák z NATO: Musíme posilniť európsku časť Aliancie

    0
    Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

    Európska zložka Severoatlantickej aliancie by sa mohla posilniť, aby bola významnejším a dôležitejším partnerom pre USA. Vyplýva to zo slov stáleho predstaviteľa Slovenska pri NATO Tomáša Valáška. Ako pre agentúru SITA Valášek objasnil, európski členovia NATO majú k dispozícii viac vojakov (1,5 milióna) ako samotné USA (1,4 milióna). Zabúdame na to, že ak by sa nám podarilo trochu lepšie zorganizovať vynakladanie peňazí na obranu, trochu viac spolupracovať pri akvizícii zbraní, tak by sme vedeli byť oveľa silnejším a oveľa významnejším, dôležitejším a zaujímavým partnerom pre Spojené štáty, ktoré dnes vojensky jasne dominujú. Zhruba 75 percent všetkých výdavkov na obranu sú len v USA,“ povedal Valášek.

    Na otázku, či by podľa neho mala mať Európa vlastnú armádu, Valášek odpovedal, že by sme mali byť oveľa efektívnejší a vojensky silnejší, ako momentálne sme. Nevidím tu žiadne protirečenie v tom, aby sa posilnil európsky pilier Aliancie. USA sú našimi najbližšími spojencami. Každý racionálny človek vie, že v prípade ochrany Európy potrebujeme USA na svojej strane. Nebavíme sa o vytvorení konkurenčného bloku voči USA, bavíme sa o posilnení európskeho piliera, ktorý vie byť potom spoločne s USA oveľa efektívnejší,“ zdôraznil veľvyslanec. Valášek tiež priznal, že začiatkom nového milénia tu boli nálady o vlastnej armáde, ale zdôraznil, že to bolo v čase vojny v Iraku, keď Amerika viedla inú politiku. Nejaká európska armáda ako konkurencia USA, to nikto vážne nehovorí,“ dodal.

    Upozornil, že pokiaľ európski spojenci nebudú efektívnejší, tak odrádzame USA od záujmu o NATO. Odráža sa to na vyjadreniach Donalda Trumpa, ale aj iných prezidentských kandidátov. Nepodceňujme význam toho, čo hovorí. V Trumpových vyjadreniach sa odráža širšie zdieľaná frustrácia z toho, že podiel USA na obrane narastá,“ priblížil Valášek s tým, že voľakedy na každý dolár, ktorý USA minulo, dávala jeden dolár európska zložka. Dnes na každý vynaložený dolár z európskej strany Američania minú dva doláre. Bude to len dobré, ak dokážeme, že nie sme niekto, kto sa vezie v závoze a necháva si financovať obranu,“ uzavrel stály predstaviteľ Slovenska Valášek.

    - Reklama -