Slováci veria Rusom. Magda Vášáryová odsúdila vlastný národ a dodala, že Norbert Hofer pochádza z nacistických kruhov

    0
    Magda Vášáryová, exposlankyňa NR SR za SDKÚ-DS (Autor: SITA)

    Vášáryová v rozhovore s novinárom Eugenom Kordom uviedla, že z rozhovorov s rakúskymi priateľmi a niektorými politikmi vyplynulo, že Rakúšania chceli zmenu, a preto sa nakoniec o prezidentský post pobili kandidáti zelených a slobodných – teda strán, ktoré v Rakúsku zatiaľ hrali druhé husle za kresťanskými demokratmi a socialistami.

    Súčasný trend sa podľa političky môže premietnuť aj do parlamentných volieb. Prieskumy verejnej mienky vraj už teraz ukazujú, že Slobodná strana Rakúska (ku ktorej prináleží Hofer) má tridsať- až štyridsaťpercentnú podporu. Niekdajšia rakúska veľvyslankyňa tiež poukázala na to, že Hofera paradoxne volili bývalí imigranti (najmä Srbi), lebo sa vraj boja, že im tí druhí imigranti znížia platy a budú sa s nimi musieť podeliť o peniaze zo sociálneho systému.

    Hofer podľa Vášáryovej vzbudzuje v Európe obavy, pretože je zásadne protieurópsky, pochádza z nacistických kruhov a nechal sa počuť, že pokojne zmení zavedenú politickú prax. Inými slovami, že využije právomoc odvolať vládu, ktorú mu dáva ústava. Vášáryová však poukazuje na to, že od roku 1929 žiadny rakúsky prezident k tomuto kroku nedospel.

    VIDEO si môžete pozrieť TU.

    V tejto súvislosti Vášáryová kvituje, že sa nakoniec prezidentom stal ľavicový Alexander Van der Bellen. Je to vraj síce bývalý komunista, ale zároveň tiež univerzitný profesor, intelektuál a je veľmi proeurópsky orientovaný. A v sedemdesiatich dvoch rokoch sa vraj nedá očakávať, že by bol radikál, na rozdiel do Hofera.

    K podobnému scenáru, ktorý sa odohral v Rakúsku, by podľa Vášáryovej mohlo onedlho dôjsť aj v susednom Nemecku, kde sú vraj podobne rozdané karty. „Je to taký zvonec – pozor! Pre nás je to dôkazom, že ani desať sociálnych balíčkov nezaručí, že sa ľudia nebudú cítiť zle, že nebudú voliť protestom,“ uviedla politička s tým, že mnoho Rakúšanov (hoci je Rakúsko treťou najbohatšou krajinou EÚ) si povedalo, takto už ďalej nie, a bolo im jedno, koho volia.


    Dá sa sloboda žrať?

    Eugen Kukla, ktorý s Vášáryovou viedol rozhovor, potom stočil tému na Slovensko, keď poukázal na to, že prieskumy verejnej mienky ukázali, že Slováci viac veria Rusom a nedôverujú USA, čo mu príde neuveriteľné. Podľa Vášáryovej to však nie je nič prekvapivé po štyridsiatich rokoch komunistickej propagandy. „Uvedomte si, že štyridsať rokov propagandy s hlavami niečo urobilo,“ vyhlásila a dodala, že každý siedmy donášal za peniaze.

    „Jeden farár mi raz povedal, že je škoda, že Rusi odišli, pretože sa s nimi dobre šmelinovalo. Dala sa kúpiť ropa, benzín…“ Ľuďom vraj záleží skôr na týchto materiálnych veciach než na slobode slova, zhromažďovania či tom, že môžu slobodne cestovať. „Absolvovala som šesť veľkých kampaní a nikdy nezabudnem na jednu tetu, ktorá mi vpálila – prestaňte už tárať o tej slobode, dá sa to žrať?“ zaspomínala si Vášáryová.

    autor: luš

    - Reklama -