Slováci sa v Čaputovej sklamú. Pochopia, že sadli na lep agentúram a bájnemu rozprávaniu, myslí si český publicista

    0
    Slovenská právnička a aktivistka Zuzana Čaputová (Autor: SITA)

    „Po slovenských prezidentských voľbách sa objavil absurdný názor, že Slovensko je liberálna krajina, liberálnejšia ako Česko, a že by sme sa mali od našich východných susedov učiť. Jediný argument, o ktorý sa toto tvrdenie opiera, je víťazka týchto volieb – právnička Zuzana Čaputová (45), žena, prvá prezidentka, podpredsedníčka (bezvýznamnej) liberálnej strany Progresívne Slovensko, priaznivkyňa rovnoprávnosti sexuálnych menšín a advokátka ,prostého ľudu‘ v boji so skládkou v Pezinku,“ uviedol Kopecký na úvod.

    Podľa jeho slov to na Slovensku nebolo prvýkrát, keď ľudia nehlasovali za niečo, ale proti niečomu – v minulosti proti Vladimírovi Mečiarovi a v predchádzajúcich voľbách proti Robertovi Ficovi. Mnohí Slováci sú z Fica otrávení, aj keď je už len predsedom najsilnejšej vládnej strany a nie premiérom. Zuzanu Čaputovú zvolili ľudia podľa Kopeckého za prezidentku predovšetkým preto, že vystupovala ako protipól Roberta Fica. Jej protikandidát Maroš Ševčovič je síce skúsený diplomat, ale väz mu zlomila práve podpora zo strany Ficovho Smeru.

    Čaputovej pomohlo aj to, že veľa voličov radšej zostalo doma. Druhého kola sa zúčastnilo necelých 42 percent Slovákov.

    „Takmer nezáležalo na tom, kto sa proti nemu, respektíve nezávislému kandidátovi Šefčovičovi s podporou Smeru, postaví. Neokukaná Čaputová, do ktorej spočiatku malej volebnej loďky náhle zadul víchor mohutných finančných príspevkov, vyťažila z kombinácie občianskej pasivity a znechutenia obrovský politický kapitál – post piatej hlavy nezávislého Slovenska. Nepoznačenosť verejným životom, absencia politického vzdelania a skúseností a úplná neznámosť boli tými pravými predpokladmi pre jej hladké víťazstvo,“ pokračoval Kopecký.

    Rolu v tom určite zohrala aj vražda novinára Jána Kuciaka, u ktorého Kopecký pochybuje, že bol investigatívnym novinárom. „Nebola to síce úplne pravda, ale čo na tom záleží. Oficiálne podanie začalo žiť vlastným životom,“ napísal doslova Kopecký.

    „Oprávnenej nespokojnosti sa chopila dosť neschopná opozícia – s Ficom bojujúci prezident Andrej Kiska a najmä protivládne médiá. Až sa zrodilo skoro bájne rozprávanie o mladistvej obeti v prospech verejného blaha slovenského ľudu. Výborný materiál pre tieto prezidentské alebo ďalšie parlamentné voľby,“ poznamenal ďalej publicista.

    Kopecký nepochybuje o tom, že mnoho Slovákov sa v Zuzane Čaputovej ako prezidentke sklame, pretože vraj pochopia, že sadli na lep PR agentúram, a budú sa musieť pozerať na to, ako sa politicky neskúsená Čaputová bude opierať o názory svojich poradcov. A tiež ľudí, ktorí ju pred voľbami finančne podporili.

    Celý článok nájdete na webe ceskapozice.lidovky.cz.

     

    - Reklama -