Slováci sa sťahujú do zahraničia čím ďalej, tým viac. Počet žiadostí o osvedčenie stúpa

    0
    Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

    V správe, ktorá bilancuje rok 2015 a zároveň prináša návrhy programu štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí pre rok 2017, sa taktiež uvádza, že počet podaných žiadostí mal počas celého roka vzrastajúcu tendenciu a masívny trend prijatých žiadostí pretrváva aj v roku 2016. Výrazný podiel na prijatých žiadostiach majú žiadatelia zo Srbska. Z ústnych informácií žiadateľov je dôvodom podania žiadosti o potvrdenie identity Slováka žijúceho v zahraničí záujem o zamestnanie a pracovné aktivity na Slovensku,“ uvádza v správe ÚSŽZ.

    Krajania žijúci v Srbsku majú najväčšie zastúpenie aj medzi osobami, ktoré ako Slováci žijúci v zahraničí získali štátne občianstvo SR. Ministerstvo vnútra SR ich celkovo udelilo 82, zo Srbska bolo 58 úspešných žiadateľov.

    ÚSŽZ v správe konštatuje, že v posledných rokoch narastajú krajanské aktivity. Tento nárast sa premieta aj do počtu žiadostí o poskytnutie dotácie na podporu projektov z dotačného systému. Počet predkladaných žiadostí sa už približuje k číslu 1 000 s požiadavkou na podporu vo výške presahujúcej 4 000 000 eur,“ informuje ÚSŽZ. Zároveň upozorňuje, že v porovnaní s nárastom žiadostí o dotácie, naopak, klesá suma, ktorá je na podporu krajanských aktivít vyčlenená zo štátneho rozpočtu. V roku 2015 to bolo 974 293 eur.

    Z oblastí, do ktorých smerovali dotácie, bol najväčší objem prostriedkov poskytnutý na kultúrne aktivity. Dotácie v celkovej výške 499 644 eur prispeli k realizácii 299 projektov v 26 krajinách. Na vzdelávacie aktivity a podporu vyučovania slovenského jazyka poskytol ÚSŽZ dotácie pre 152 projektov v 22 krajinách sveta v celkovej výške 234 333 eur. ÚSŽZ napríklad zabezpečil 94 elektronických programov na vyučovanie slovenského jazyka pre 15 slovenských škôl, resp. škôl s vyučovaním slovenského jazyka v zahraničí.

    V oblasti informatívno-prezentačnej a publikačno-vydavateľskej činnosti podporil ÚSŽZ 95 projektov zo 17 štátov vo výške 111 355 eur. Išlo najmä o periodické a cyklické vydavateľské činnosti krajanských subjektov. V prípade krajanských médií dostalo dotáciu 21 projektov v celkovej výške 28 870 eur.

    Štátna politika vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí by sa mala v roku 2017 podľa ÚSŽZ naďalej venovať podpore vzdelávania krajanov v slovenskom jazyku a podpore kultúrnych, spoločenských i mediálnych krajanských spolkov. Novinkou by malo byť vytvorenie prvého Almanachu osobností slovenského zahraničia – zborníka príbehov, profilových čŕt, rozhovorov a reportáží osobností Slovákov žijúcich v zahraničí. ÚSŽZ chce na tejto publikácii spolupracovať s redaktormi krajanských médií.

    Podľa správy ÚSŽZ v krajinách strednej a východnej Európy, v ktorých je slovenská komunita autochtónna, ale i integrovaná, je počet Slovákov v rozmedzí od 270 000 až do 600 000. V zámorí tvorí slovenské komunity od 650 000 do 850 000 Slovákov. Krajanov, ktorí vytvorili slovenské komunity v členských štátoch Európskej únie v rámci novodobej migrácie, odhaduje ÚSŽZ na 150 000 až 190 000.

    - Reklama -