Slováci sa prejavili. Za suseda chcú radšej homosexuála než moslima, vyplýva z prieskumu

    0
    Protest proti príchodu imigrantov v Trnave (Autor: Peter Števkov)

    Slovensko nie je krajina, ktorá by utečencov vítala s otvorenou náručou a z viacerých sociologických prieskumov vychádza, že slovenská spoločnosť má strach z neznámeho a je pomerne uzavretá. Tento problém potvrdil prieskum agentúry Focus, ktorý si nechal vypracovať denník SME.

    Podľa prieskumu verejnej mienky sa až 85 % opýtaných Slovákov vyslovilo, že by nechceli mať za suseda moslima z Iraku. Väčšina ľudí by mala problém aj s príchodom sýrskych kresťanov či Rómov do ich susedstva. Bývať vedľa homosexuálov by pokojne ostala rovnaká časť opýtaných, ako tá, ktorá by sa radšej odsťahovala.

    Podľa Martina Slosiarika z agentúry Focus sa slovenské politické strany nemôžu pri téme utečencov odlíšiť, lebo sa od nich dištancuje celá spoločnosť.

    Nálady voličov

    Opýtaní voliči, ktorí už vedia, že budú voliť stranu Sieť, sa v polovici prípadov vyjadrili, že by im neprekážalo bývať vedľa kresťana zo Sýrie, väčšine vedľa homosexuála. K susedstvu s homosexuálmi sa prikláňali aj voliči SaS a strany Sme rodina – Boris Kollár. Tí ľudia, ktorí v prieskume odpovedali, že budú voliť KDH, by sa nebránili susedstvu s kresťanmi zo Sýrie.

    Pozoruhodné je, že podľa prieskumu by moslimskí susedia najviac prekážali voličom SMK. Všetci opýtaní sa vyjadrili, že takých susedov by nechceli. Voliči SMK neboli naklonení ani susedstvu s irackými kresťanmi. SMK pritom zastupuje najväčšiu národnostnú menšinu, ktorá na Slovensku žije. „Možno to, že sami sú najvýraznejšou menšinou, predstavuje istú bariéru voči iným,“ hovorí Slosiarik. Treba však dodať, že voličov SMK sa na prieskume zúčastnilo len 27 a výsledky tak môžu byť skreslené.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -