Slováci nie sú spokojní so životom. Štatistiky OECD ukázali, čo ich trápi

    0
    Bratislavský hrad (Autor: repro youtube, mg)
    Slovensko na tom nie je podľa štatistík OECD veľmi dobre. Vo väčšine ukazovateľov, podľa ktorých sa určuje kvalita života, sme sivý priemer, ale sú aj oblasti, kde výrazne zaostávame za ostatnými krajinami OECD. Celkovo Slovensko skončilo v rebríčku kvality života na 24. mieste. Spomedzi krajín V4 skončila najlepšie susedná Česká republika, ktorá v celkovej spokojnosti skončila dvadsiata prvá. 
     
    V niektorých oblastiach, ako je napríklad komunitný život, sme prekročili priemer. V tomto smere sme na tom veľmi dobre so spoločenským, komunitným životom. Až 92 % Slovákov v štatistike OECD uviedlo, že sa môže v prípade potreby absolútne spoľahnúť na niekoho zo svojho okolia. 
     
    Zaujímavejšie sú však údaje, v ktorých Slovensko prepadá pod priemer OECD. Ide najmä o príjmy. Slováci sú v oblasti príjmov na chvoste rebríčka spokojnosti. Niet sa čo čudovať, keďže priemerný zárobok v krajinách OECD je vyše 29-tisíc dolárov ročne a Slováci zarobia za rok v priemere len necelých 19-tisíc dolárov. 
     
    Slováci sú však napriek podpriemerným príjmom vcelku zdraví, 66 % uviedlo, že ich zdravie je dobré. Priemerná dĺžka života je však stále v porovnaní s ostatnými členskými krajinami pod priemerom, ktorý je 80 rokov. Slováci sa v priemere dožívajú o tri roky menej. 
     
    V celkovej spokojnosti so životom dali Slováci v prieskume OECD známku 6,2. To je znova trochu pod priemerom, ktorý sa v celkovej spokojnosti pohyboval na úrovni 6,5. 
     
    - Reklama -