Slová, ktoré Procházku príliš nepotešia. Žitňanská otvorene a mimoriadne priamo

    0
    Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

    Ministerka sa vyjadrila k stanovisku poradného výboru Rady EÚ, ktorý neodporučil kandidatúru Procházku na post na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. “Vnímam to tak, že sme dostali v Luxemburgu jasné pomenovanie, aké kritériá má spĺňať kandidát,” uviedla Žitňanská.

    “Nielen odborné, ale aj téma integrity, respektíve dôveryhodnosti je téma, ktorú musíme jednoducho zohľadňovať. Podľa mňa sú to nastavené kritériá, ktoré by mali byť nielen pri výbere kandidátov medzinárodných inštitúcií, ale aj pro domo, pretože jednoducho tie kritériá platia,” zdôraznila.

    “Dobre, dostali sme odpoveď zvonku, musíme sa poučiť,” pokračovala Žitňanská, ktorá zvažuje, že využije svoje oprávnenie a do opakovanej voľby v Súdnej rade SR nominuje uchádzača o prestížny post. “Pokiaľ budem mať kandidáta, ktorý spĺňa všetky kritériá, tak ako sú nastavené dnes, tak zvažujem. Ale najskôr sa musím nielen zamyslieť, ale aj rozprávať s niektorými možnými kandidátmi,” doplnila.

    Súdna rada dostala na začiatku januára diplomatickou cestou písomné stanovisko poradného výboru Rady EÚ, ktorý vydal v decembri 2016 ku kandidatúre Procházku negatívne stanovisko. Mal totiž obavy z integrity slovenského kandidáta, ktoré neboli jeho vypočutím rozptýlené.

    Bývalý predseda strany Sieť je druhým odmietnutým kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. Pred ním neuspela kandidátka Mária Patakyová pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka. Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková už oznámila, že vyhlási ďalšiu voľbu.

    Súdna rada zvolila Procházku za ďalšieho kandidáta 19. septembra, vláda kandidatúru odsúhlasila 28. septembra. V Bruseli ju napadol predseda opozičnej strany SaS Richard Sulík. V liste adresovanom Európskemu súdnemu dvoru upozornil na nízky morálny kredit Procházku a na netransparentné financovanie jeho prezidentskej a parlamentnej kampane.

    - Reklama -