Sloboda nie je privilégium, je to základné a neodňateľné ľudské právo. Aj toto si myslí o 17. novembri podpredseda EK Maroš Šefčovič

0
Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie (Autor: SITA)

Podpredseda EK Maroš Šefčovič si výročie Nežnej revolúcie pripomína v Bruseli. Ako sám hovorí, „nech som kdekoľvek na svete, vždy si spomeniem na 17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu”.

„Sám som vyrastal len niekoľko kilometrov od ostnatého drôtu na hranici s Rakúskom. A pre mnohých z nás nepredstavoval len fyzickú hranicu, za ktorej nedovolené prekročenie viacerí zaplatili životom, ale predstavoval aj symbol nádeje, že jedného dňa budeme môcť slobodne kráčať po susednom brehu Dunaja,“ podelil sa o svoje myšlienky eurokomisár pre energetiku Maroš Šefčovič.  

Dali sme zbohom rozdelenej Európe

„Dnes si nepripomíname len štrngajúce kľúče na námestiach či pád komunistického režimu, ale aj tých, ktorí priamo alebo nepriamo podnietili chod týchto udalostí, no sami nemali možnosť vidieť nový svet,“ pokračuje. Nežná revolúcia podľa neho predznamenala mnoho zmien, ale tiež politických výziev.

Slovensko sa muselo postaviť na vlastné nohy. „Nebolo to jednoduché, ale pri pohľade na to, čo Slovensko dosiahlo od Nežnej revolúcie, je to prinajmenšom obdivuhodné. Stali sme sa členmi EÚ a dali tak zbohom rozdelenej Európe, vstúpili sme do NATO, a tým ukončili existenciu Varšavskej zmluvy, prešli sme na jednotnú menu s takým ekonomickým hráčom, ako je Nemecko,“ vysvetľuje.

„Dnes tu stojím nielen ako podpredseda Komisie, ale tiež ako Slovák v zahraničí. Sám som mal tú česť po páde režimu študovať v zahraničí na univerzite v Stanforde, osobne spoznať také osobnosti ako Condoleezza Riceová alebo Milton Friedman,“ priblížil Šefčovič.  

Podpredseda Komisie je presvedčený, že „sloboda nie je privilégium, je to základné a neodňateľné ľudské právo“. „Som nesmierne hrdý na našu krajinu, na našich študentov, výskumných pracovníkov, umelcov a mnohých tých, ktorí sú dnes v zahraničí a dávajú Nežnej revolúcii zmysel,“ ukončil svoj príhovor Maroš Šefčovič.

 

Nech som kdekoľvek na svete, vždy si spomeniem na 17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu#NeznaRevolucia #VelvetRevolution

Posted by Maroš Šefčovič on 17. listopad 2015

Video s prejavom podpredsedu EK Maroša Šefčoviča k výročiu Nežnej revolúcie. (Zdroj: Facebook)

- Reklama -