Sloboda a demokracia sa vrátila do celej Európy, uvádza sa vo vyhlásení Jourovej a Timmermansa

    0
    Na kombosnímke zľava Věra Jourová a Frans Timmermans (Autor: TASR)

    V spoločnom vyhlásení, pod ktoré sa podpísali prvý podpredseda EK Frans Timmermans a eurokomisárka pre ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová, sa pripomína, že Európania každý rok 23. augusta vzdávajú česť pamiatke miliónov obetí všetkých totalitných režimov.

    V tento deň v roku 1939 bol podpísaný pakt Ribbentrop – Molotov, čiže dohoda medzi nacistickým Nemeckom a Sovietskym zväzom, ktorá znamenala rozdelenie Európy medzi dve veľmoci.

    “Začala sa tým temná kapitola európskych dejín. Občania nemohli prijímať vlastné politické rozhodnutia ani sa k nim vyjadrovať. Európa bola vtedy miestom, kde sa dalo o slobode a demokracii len snívať,” uvádza sa v dokumente eurokomisie, ktorý pripomenul aj to, že totalitné režimy v Európe deportovali, mučili a zavraždili desiatky miliónov obetí.

    “Vinou tejto krutosti, neslobody a nerešpektovania základných práv prišlo v určitých častiach Európy niekoľko generácií o možnosť zažiť slobodu a demokraciu,” uviedli Timmermans a Jourová.

    V ich spoločnom vyhlásení sa uvádza aj to, že tento rok si pripomíname 30. výročie udalostí z roku 1989, keď občania strednej a východnej Európy povstali, prelomili železnú oponu a urýchlili jej pád.

    “Vďaka odvážnym občianskym činom sa sloboda a demokracia vrátila do celej Európy. Vďaka nim sa podarilo prekonať rozdiely a zjednotiť Európu. Je to naše spoločné európske dedičstvo, ktoré musíme všetci opatrovať, živiť a chrániť,” uvádza sa v dokumente EÚ.

    EK dodala, že od roku 1939 prešlo 80 rokov a aj preto treba spomienky, ktoré majú inšpirovať a sprevádzať nové generácie pri ochrane základných práv, právneho štátu a demokracie, udržať živé.

    “Vďaka nim sme tým, kým sme. Stojíme spolu v jednote proti totalitným a autoritatívnym režimom akéhokoľvek druhu. Slobodná Európa nie je samozrejmosť, ale každodenná voľba,” uvádza sa vo vyhlásení exekutívy EÚ.

     

     

    - Reklama -