Slniečkari zmlátili lídra Pegidy. Francúzsky generál skončil v base. Fakty o protiislamistických demonštráciách v Európe, o ktorých médiá mlčia

    0
    Aktivisti extrémistického hnutia Čierni panteri v konflikte s demonštrantom v Amsterdame (Autor: Reprofoto Twitter)

    Európske demonštrácie predstihol podobný protest v hlavnom meste Austrálie, v Canberre. Asi 250 protestujúcich čakal menší dav okolo 40 protimigrantských protidemonštrantov. K potýčke medzi dvoma početne nepomernými tábormi však nedošlo. Protiislamistickú demonštráciu v Canberre viedol aktivista Daniel Evans, ktorý sa na adresu islamu v Austrálii vyjadril: „Sme multietnická krajina, ale máme jednu kultúru, austrálsku kultúru. Nie som proti moslimom. Som proti ideológii islamu. Máme tu extrémistov, ktorí hlásajú nenávisť. Týchto sa musíme zbaviť.“

    Francúzsky generál v putách

    Vo Francúzsku sa protiislamistický protest konal v severofrancúzskom meste Calais, ktoré je dlhodobo vystavené neustávajúcemu náporu imigrantov snažiacich sa dostať do Británie. Antiislamisti z francúzskej odnože hnutia Pegida sa rozhodli pochodovať mestom napriek tomu, že im úrady protest nepovolili. Aj preto sa skončila francúzska demonštrácia na rozdiel od austrálskej zatýkaním. Medzi 20 zatknutými sa ocitol aj bývalý francúzsky generál cudzineckej légie Christian Piquemal. Spoločne s ďalšími antiislamistami sa má generál postaviť pred súd za to, že sa ujal „vedúcej roly“ na „nepovolenej demonštrácii, ktorá nebola po výzve rozpustená“.

    Napätá Praha

    Jednu z najväčších demonštrácií usporiadali v Prahe český Blok proti islamu a politické hnutie Úsvit. Demonštrácia, na ktorej sa podľa niektorých odhadov zúčastnilo až 4-tisíc ľudí, prebiehala zo začiatku pokojne, postupne však došlo k niekoľkým násilným stretom medzi demonštrantmi a ich oponentmi. Pri jednom z incidentov mal dokonca protidemonštrant vystreliť na účastníkov protestu slepý náboj. Zábery Českej televízie taktiež ukazujú, že demonštranti reportérom bránili vo vysielaní. Protestujúci prechádzali popred kameru a neskôr prekričali redaktora hlasným skandovaním. Viacerí demonštranti navyše opakovane napadli prenosové vozidlo Českého rozhlasu. Útočníci sa údajne násilne dobývali do vozidla, pokúšali sa narušiť vysielanie a nakoniec odpojili elektrocentrálu. Hovorca rozhlasu však dodal, že polícia napriek žiadosti redaktora o pomoc nezasiahla. Potvrdzuje to i redaktor Českého rozhlasu Filip Titlbach, ktorý bol prítomný na mieste útoku. Na sociálnej sieti prezradil, že policajti im odmietli pomôcť so slovami: „Môžete si za to sami, lebo klamete, prenajmite si svoju vlastnú ochranku.“

    Vysielanie ČT z demonštrácie v Prahe

     

     

    ČT

    Vysíláte špínu! Vysíláte špínu! Hradčanské náměstí 6. 2. 2016! ČT přímý přenos! Sdílejte!

    Posted by Říkáme NE imigrantům v ČR on 7. február 2016

     

    Pražská demonštrácia mala extrémnu dohru, keď údajne 20 maskovaných útočníkov hádzalo zápalné fľaše na Autonómne sociálne centrum Klinika a spôsobilo požiar. Z centra, ktoré okrem iného organizovalo zbierku na oblečenie pre utečencov, museli evakuovať 19 ľudí.

    Zbili lídra Pegidy, v Amsterdame hrozba bomby

    Extrémne napätá bola v sobotu situácia v írskom Dubline. Írskej Pegide v tomto prípade čelila početná skupina ľavicových demonštrantov, ktorí na antiislamistov vykrikovali, že sú „nacistický hnoj“. Agresívni ľavičiari sa nakoniec dostali do potýčky s políciou, ktorá musela na protidemonštrantov vytiahnuť obušky. Napriek tomu sa však ľavicoví demonštranti prebili k Pegide, a dokonca zmlátili jej lídra Petra O’Loughlina, ktorý bol po tejto zrážke ošetrený v nemocnici.

    Polícia v zrážke s ľavicovými protidemonštrantmi v Dubline

    Násilne sa skončil aj protest v Amsterdame, kde holandskí antiislamisti museli zmeniť svoj pôvodný plán stretnúť sa pred mestskou radnicou. Na mieste sa totiž našiel podozrivý balík, pričom sa neskôr ukázalo, že je naplnený pyrotechnikou. Podobne ako v Dubline aj v Amsterdame došlo k zrážkam medzi pravicovými antiislamistami a ľavicovými protidemonštrantmi. Polícia nakoniec zatkla asi 20 ľudí, väčšinu z nich z radov protidemonštrantov.

    Na rozdiel od predchádzajúcich prípadov prebehli niektoré protesty pokojne. Bez incidentov sa obišli napríklad demonštrácie v anglickom Birminghame, v nemeckých Drážďanoch, ale aj v Bratislave.

    - Reklama -