Sledovali sme pochod extrémistov ulicami Bratislavy. Došlo k výtržnostiam?

    0
    Čelo sprievodu proti islamizácii (Autor: Marek Kravjar)

    Koniec prenosu

    17:30 – Akcia sa skončila. Ľudia sa rozchádzajú. Organizori žiadajú, aby demonštranti po sebe upratali smeti. Na akciu do Malaciek sa väčšina zúčastnených nechystá.

    17:00 – Vyzývajú, aby sa demonštranti zúčastnili aj demonštrácie v Malackách. Akciu tam organizuje Oskar Dobrovodský.

    16:40 – Počet demonštrantov sa odhaduje medzi 500 – 600.

    16:35 – Rečníci kážu demonštrantom, koho voliť. Zaznievajú mená strán, ako ĽS-Naše Slovensko, Slovenské hnutie obrody a podobne.

    16:20 – Extrémisti majú technické problémy so zvukom a prejavy takmer nepočuť. Nad námestím lieta helikoptéra, na ktorú dav píska.

    16:15 – Medzi demonštrantmi sa objavujú malé zariadenia. Tie vydávajú prenikavé zvuky. Demonštranti ich rozbíjajú.

    16:10 – V dave vidieť príslušníkov extrémistických strán, ako Slovenské hnutie obrody,  ĽS-Naše Slovensko, Vzdor Kysuce, Strana priamej demokracie. Z Česka tu má zastúpenie Delnická strana. Sú tu aj hostia z Belgicka, Poľska a Talianska.

    16:05 – Doprava na Štefánikovej, Šancovej a Pražskej ulici bola obnovená. Demonštranti dorazili na Námestie SNP, kde pred začatím príhovorov zaznelo: Na stráž!

    15:59 – Z davu zaznievajú pokriky, ako Slovensko je naše, Imigranti domov, Multi-kulti nechceme, Beňová je k*rva špinavá. Návštevníci z Česka kričali: Nic než národ. Následne boli prekričaní heslami, ako Slovensko Slovákom.

    15:50 – Prekvapenie zažili demonštranti pri Pisztoryho paláci, bývalom Leninovom múzeu. Na fasáde dnešného komunitno-kultúrne centra visel transparent LÁSKA a z okien znel svadobný pochod. Na účastníkov sa z okien sypali konfety. Ďalej zneli aj hity ako All you need is love od The Beatles a Romale hip-hop od Gypsy.cz.

    15:40 – Dav sa rozrástol na asi 500 ľudí. Medzi extrémistami vidieť aj niekoľko rodín s deťmi. Väčšinu tvoria vystrihaní mladí muži.

    15:30 – Dopravu na Štefánikovej ulici zastavili. Extrémisti sa pohli smerom k Prezidentskému palácu. Sprievod vedie Marián Magát a niekoľko chlapcov v národných krojoch.

    15:05 – Polícia je pripravená. Priamo na stanici je niekoľko desiatok policajtov a hliadky sú rozmiestnené aj po celej trase až na Námestie SNP.

    15:00 –  Podľa redaktora ParlamentnychListov.sk sa pred Hlavnou stanicou zozbieralo len do sto demonštrantov. Vidieť vlajky Hnutia obrody, protiamerické nápisy a niekoľko vlajok extrémistických strán zo západnej Európy. Samotní účastníci sa sťažujú na ich nízky počet. Dávajú to za vinu médiám, ktoré podľa nich o pochode informovali nepravdivo. Témou je aj ostatný zásah polície na cyklistických pretekoch. Účastníci tvrdia, že ich polícia zámerne natlačila na trasu pretekov, aby vyvolala škandál.

    14:50 – Účastníkov pochodu víta transparent “Sme otvorené mesto a vy to nezmeníte!”

    Účastníkov pochodu víta transparent s nápisom:

    14:46 – “Sochy na Námesti SNP majú zaviazané oči, aby sa dnes nemuseli pozerat na demonštráciu Kotlebovcov,” hlása facebooková stránka odporcov pochodu.

    Sochy na Námestí SNP

    14:45 – Na trase ohláseného pochodu tzv. protestu proti islamizácii, ktorý organizujú popredné tváre slovenskej neonacistickej a neoľudáckej scény, veje niekoľko zástav s preškrtnutým hákovým krížom a vlajka Antifašistickej akcie.

    Na Štefánikovej ulici vyvesili antifašisti zástavy s prečiarknutou svastikou.

    14:40 – Spoločne za Slovensko, proti islamizácii Európy a imperializmu USA. Tak znie oficiálne názov pochodu, ktorý v uliciach Bratislavy organizujú pravicoví extrémisti. „Len spoločne s vami môže Slovensko zažiť druhú masovú demonštráciu národných síl proti islamizácii Európy!“ apelujú na svojich fanúšikov. Tých je aktuálne na facebookovej stránke akcie nahlásených cez dvetisíc. Polícia tvrdí, že je pripravená, aby sa nezopakovala situácia ako pri prvom pochode radikálov 20. júna. Ten sa zvrhol na ich politickú propagandu a vyústil do násilností.

     

    - Reklama -