Slávna herečka bojuje za utečencov. A teraz si na konto pripísala ďalší zárez…

    0
    Utečenci smerujúci do Jordánska (Autor: ReproFoto:youtube/The Quint)

    „Žijú tu deti, ktoré v živote nezažili nič iné, len kruté životné podmienky a ostnaté drôty; násťroční, ktorých vojnový konflikt poznamenal fyzicky aj psychicky,“ uviedla Jolieová a poukázala na trinásťročného chlapca, ktorého doživotne znetvoril šrapnel z barelovej bomby.

    Utečenecký tábor v Jordánsku, ktorý herečka navštívila už štvrtýkrát, obývajú podľa jej zistenia z viac ako polovice neplnoletí. Hoci je pre ňu ako pre matku detí rovnakého veku ťažké sledovať ich situáciu, doslova jej to láme srdce, obyvateľov utečeneckého tábora považuje za tých „šťastnejších“.

    „Ak opomenieme milióny ľudí uväznených na sýrskom území, ktorí každý deň riskujú svoje životy, 75-tisíc Sýrčanov bolo ponechaných napospas svojmu osudu na území nikoho na jordánskych hraniciach – vrátane detí, tehotných a vážne chorých,“ kritizuje Jolieová s tým, že týmto ľuďom nikto neposkytol humanitárnu pomoc, čo ona osobne považuje za alarmujúce.

    Z pozície zvláštnej veľvyslankyne OSN pre utečencov preto herečka vyzvala medzinárodné spoločenstvo na nápravu situácie. Zároveň sa ostro ohradila proti Bezpečnostnej rade OSN, ktorá vraj nebola schopná za päť rokov dôjsť ku konsenzu a zastaviť vojnovú vravu v Sýrii.

    „Po piatich rokoch konfliktu utečenci nechcú vedieť, o koľko percent bude ich život znesiteľnejší, ale to, kedy sa budú môcť vrátiť domov. Netúžia byť pasívnymi príjemcami humanitárnej pomoci, chcú politické riešenie,“ zdôraznila herečka.

    Celý prejav Angeliny Jolieovej si môžete prečítať v angličtine TU.

    autor: luš

    - Reklama -