Šľachetný George Soros, obeť Hitlera, dal miliardy na pomoc svetu. Iný pohľad na neobľúbeného muža

    0

    Pri vyslovení mena miliardára Georga Sorosa zatemní nejednému človeku myseľ hnev. Podľa britského servera tohto muža nenávidia pravicoví radikáli, pretože im dlhé roky kazí plány na ovládnutie sveta. „Svoje výnimočné bohatstvo Soros využil na šírenie liberálnych hodnôt po celom svete, čo mu prinieslo nepriateľstvo krajnej pravice,“ píše doslova Mike Harris v komentári pre Independent. Pre pravicových radikálov sa tak stal Soros nepriateľom číslo jeden.

    O Sorosovi sa po internete šíria zvesti, že zohral svoju rolu v rozpútaní utečeneckej krízy. Americký moderátor Alex Jones, ktorý sa netají sympatiami k novozvolenému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi, o ňom dokonca vyhlásil, že „Soros stojí v pozadí moslimskej snahy o prevzatie moci na Západe“. Nechýbajú ani ďalšie konšpiračné teórie, ktorých cieľom je pošpiniť a zničiť človeka s čistými úmyslami bojujúceho za liberálne hodnoty, dodáva autor.

    „Hackeri, o ktorých sa údajne tvrdí, že sú napojení na ruskú vládu, v auguste ukradli a zverejnili tisíce dokumentov zo Sorosovej nadácie, čím ohrozili veľa statočných individuálnych darcov,“ pokračuje Harris v opise útokov na Georga Sorosa.

    Po páde Berlínskeho múru sa pritom zdalo, že sa spoločnosť vydá iným smerom. Ľudia verili, že na Západe budú aj naďalej vládnuť slobodné liberálnodemokratické režimy, ktoré prijmú za svoje aj postkomunistické krajiny. Soros podľa servera vydal 250 miliónov dolárov na nové učebnice v ruskom jazyku, ktoré mali tamojším ľuďom vysvetliť, čo to vlastne demokracia je, pretože Rusi s ňou nemali prakticky žiadne skúsenosti a učili sa ju od nuly. Ďalších 250 miliónov dolárov vydal Soros na stavbu novej univerzity v Budapešti. Ďalších päťdesiat miliónov vydal na pomoc Bosne a 100 miliónov dolárov poskytol Ruskej federácii na to, aby miestni akademici zostali vo svojej krajine a pomohli svojej vlasti na ceste k opätovnému vzostupu.

    „Odhaduje sa, že celkovo vydal asi 11 miliárd dolárov na podporu demokracie, LGBT komunity, na podporu utečencov a na obranu ľudských práv,“ píše ďalej autor. „Ako súkromná osoba je vôbec najštedrejším darcom, ktorý sa stavia na obranu demokracie,“ pokračuje.

    Čo k tomu Sorosa vlastne viedlo? V skratke sa dá povedať, že ako človek, ktorý prežil holokaust, sa usiluje o to, aby sa podobná hrôza na svete už nikdy nezopakovala. Verí, že najlepšiu obranu proti besneniu radikalizmu predstavuje liberálna demokracia. Preto ho podľa Harrisa nemajú v láske ľudia ako ruský prezident Vladimir Putin, budúci prezident USA Donald Trump alebo ich priaznivci, ktorí sú ochotní prekrútiť pravdu, využiť polopravdu alebo otvorene klamať, aby poškodili obraz tohto miliardára.

    Mike Harris sa domnieva, že každý útok na Sorosa je vlastne útokom na všetkých liberálne zmýšľajúcich občanov. Autor v tejto súvislosti priznáva, že pracoval na projektoch, ktoré Soros financoval, ale nevidí v tom najmenší problém. Naopak je na to hrdý, pretože išlo napríklad o projekty posilňujúce slobodu prejavu vo Veľkej Británii.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -