Skupina europoslancov vyzýva v liste Britov, aby zostali v Európskej únii

    0
    Europarlament - ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    “Prosíme vás, aby ste si to v záujme budúcej generácie s vystúpením (z EÚ) rozmysleli,” píše sa v návrhu listu, ktorý má byť zverejnený vo Veľkej Británii začiatkom tohto týždňa a citujú z neho denníky nemeckej mediálnej skupiny Funke.

    Ak by sa Británia rozhodla stiahnuť svoju žiadosť o vystúpenie z EÚ, europoslanci ju mienia podporiť. “Akékoľvek rozhodnutie Británie zostať v EÚ by sme veľmi privítali a spolupracovali by sme s vami na reforme a zlepšení Európskej únie,” uvádza sa ďalej v liste. 

    Jeho signatári oceňujú “obrovský vplyv britských politikov a občanov za posledných 40 rokov” a oceňujú mimoriadne skúsenosti britských europoslancov, ktoré by v EP po brexite chýbali. “Chceme vyslať signál občanom a Dolnej snemovni a dať jasne najavo, že ak sa Briti rozhodnú zostať, sú srdečne vítaní,” povedal europoslanec Peter Liese z nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), jeden zo signatárov listu. V prípade zrušenia brexitu by bolo síce treba urobiť menšie zmeny, ale tie sú podľa neho zanedbateľné v porovnaní s “obrovskými škodami”, ktoré nastanú najmä v prípade tzv. tvrdého brexitu.

    Denník Guardian v tejto súvislosti v nedeľu napísal, že Európska únia sa pripravuje na odloženie brexitu  najmenej do júla. Pôvodne plánovaný termín 29. marca považujú v Bruseli vzhľadom na silný odpor v britskom parlamente za veľmi nepravdepodobný, uviedli noviny s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov EÚ. 

    Únia preto očakáva, že z Londýna dostane v dohľadnom čase žiadosť o odklad brexitu. “Technické” predĺženie procesu odchodu Británie z EÚ do júla by dalo premiérke Therese Mayovej dodatočný čas na revíziu dohody o brexite a získanie potrebnej väčšiny v parlamente.

    - Reklama -