Škrty v dlhodobom rozpočte EÚ sú väčšie než sa čakalo

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Pomerom hlasov 409 za a 213 proti (61 sa zdržalo hlasovania) europoslanci schválili nelegislatívne uznesenie, ktoré je prvou reakciou EP na návrh Viacročného finančného rámca (VFR) EÚ na roky 2021-2027 z dielne Európskej komisie.

    Parlament vyjadril obavy v súvislosti s tým, že komparatívne údaje Európskej komisie neodrážajú skutočný rozsah navrhovaných rozpočtových škrtov pre regióny a poľnohospodárov v EÚ. Podľa výpočtov EP návrh eurokomisie znamená zníženie financovania kohéznej politiky o 10 % a rozpočet spoločnej poľnohospodárskej politiky sa zníži až o 15 %. Komisia pritom začiatkom mája uviedla, že rozpočtové škrty v prípade oboch politík sa budú pohybovať len okolo úrovne piatich percent.

    Poslanci preto zopakovali svoju požiadavku zachovať financovanie oboch politík aspoň na úrovni vynaložených zdrojov pre súčasné programovacie obdobie.

    Podobne sú na tom podľa europoslancov aj navrhované navýšenia výdavkov v kľúčových oblastiach týkajúcich sa výskumu či programu Erasmus+, ktoré sú nižšie, než tvrdila exekutíva EÚ.

    Parlament vyzval na strojnásobenie rozpočtu programu Erasmus+ (eurokomisia navrhla dvojnásobok), zdvojnásobenie prostriedkov na podporu malých a stredných podnikov a na boj proti nezamestnanosti mladých ľudí a zvýšenie rozpočtov na výskum a inovácie aspoň o 50 %. Ďalšie prostriedky sú podľa poslancov potrebné aj na financovanie opatrení v oblasti bezpečnosti, migrácie a vonkajších vzťahov.

    Poslanci EP však privítali navrhovanú reformu systému vlastného financovania Únie, kde sa hovorí o troch nových zdrojoch – nový systém zdaňovania právnických osôb, príjmy zo systému obchodovania s emisiami (ETS) a dane z plastových odpadov. 

    Vlastné zdroje financovania EÚ by mali znížiť príspevky členských štátov vypočítavané na základe hrubého národného dôchodku (HND).

    Parlament tiež zdôraznil, že dlhodobý rozpočet EÚ (jeho výdavková časť) a návrhy v oblasti vlastných zdrojov financovania Únie (príjmová časť) by sa mali počas rokovaní medzi EP a Radou EÚ vnímať ako jeden celok. Poslanci v tejto súvislosti upozornili, že bez zodpovedajúceho pokroku v oblasti vlastných zdrojov pre eurorozpočet nebude možné dosiahnuť žiadnu dohodu o budúcom viacročnom finančnom rámci.

    - Reklama -